Κική Δημουλά «Κονιάκ Μηδέν Αστέρων»: Ποια αντίληψη της ποιήτριας για τη ζωή υποδηλώνεται στο στίχο «νέοι ανώφελα λιγάκι αγκαλιασμένοι»; | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Κική Δημουλά «Κονιάκ Μηδέν Αστέρων»: Ποια αντίληψη της ποιήτριας για τη ζωή υποδηλώνεται στο στίχο «νέοι ανώφελα λιγάκι αγκαλιασμένοι»;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Ilse Kleyn

Κική Δημουλά «Κονιάκ Μηδέν Αστέρων»

Ποια αντίληψη της ποιήτριας για τη ζωή υποδηλώνεται στο στίχο «νέοι ανώφελα λιγάκι αγκαλιασμένοι»;

Ο στίχος αυτός έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η ποιήτρια δεν έχει χρησιμοποιήσει σημεία στίξης, με αποτέλεσμα οι προσδιορισμοί να μπορούν άνετα να αποδίδονται στη μία ή την άλλη λέξη. Η λέξη κλειδί βέβαια είναι το επίρρημα ανώφελα το οποίο και χαρακτηρίζει εν γένει τη ζωή, όπως την αντιλαμβάνεται η ποιήτρια τώρα που έχει γνωρίσει τον πόνο της απώλειας.
νέοι ανώφελα: Η ποιήτρια με το σύζυγό της υπήρξαν μαζί όταν ήταν νέοι και είχαν την ευκαιρία να ονειρευτούν και να ζήσουν πολλές ευχάριστες στιγμές. Τώρα πια όμως η ποιήτρια βλέποντας την κοινή τους πορεία ολοκληρωμένη θεωρεί ότι η νεότητά τους ήταν ανώφελη, είτε γιατί δεν τη βίωσαν στην πληρότητά της και άφησαν πολύτιμες στιγμές να περάσουν ανεκμετάλλευτες είτε γιατί τώρα που όλα έχουν τελειώσει ακόμη και όσα κατόρθωσαν να ζήσουν μοιάζουν ανώφελα και μάταια. Η ποιήτρια βιώνοντας τον πόνο της απώλειας του αγαπημένου της έχει κατακλυστεί από ένα συναίσθημα απογοήτευσης και όλα μοιάζουν μάταια, μιας και τίποτε δεν μπορεί να διαφύγει την ολέθρια δύναμη του θανάτου.
ανώφελα λιγάκι αγκαλιασμένοι: Το ζευγάρι στη φωτογραφία είναι λιγάκι αγκαλιασμένο, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι εκείνη την εποχή ίσως δεν ένιωθαν άνετα να αγκαλιάζονται μπροστά στον κόσμο, και διατηρούσαν μια πιο διακριτική στάση. Τη διακριτικότητα αυτή η ποιήτρια τη θεωρεί πλέον ανώφελη, καθώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να συγκρατούν τη διάθεση διαχυτικότητας που προφανώς θα αισθάνονταν τότε. Είναι σα να μας λέει η ποιήτρια: Ποιος ο λόγος να καταπιέζεις τις διαθέσεις σου από τη στιγμή που το τέλος είναι αναπόφευκτο.
Σε μια διαφορετική ανάγνωση το ανώφελα αγκαλιασμένοι μπορεί να σημαίνει ότι εφόσον ο θάνατος της στέρησε τον αγαπημένο της, δεν υπήρχε κάποιο όφελος από τον έρωτα που έζησαν και από την αγάπη που μοιράστηκαν. Τώρα που εκείνος έφυγε το μόνο που της απέμεινα από τον έρωτά τους είναι ένας ασίγαστος πόνος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...