"Ο Κρητικός" Ερωτήσεις Σχολικού, Ενότητα 1η: Ο Κρητικός είναι ποίημα λυρικό και αφηγηματικό. Στην ενότητα αυτή να επισημάνετε: α) τον τρόπο που αρχίζει η αφήγηση. | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

"Ο Κρητικός" Ερωτήσεις Σχολικού, Ενότητα 1η: Ο Κρητικός είναι ποίημα λυρικό και αφηγηματικό. Στην ενότητα αυτή να επισημάνετε: α) τον τρόπο που αρχίζει η αφήγηση.

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Tobi Czumak 

Ο Κρητικός είναι ποίημα λυρικό και αφηγηματικό. Στην ενότητα αυτή να επισημάνετε: α) τον τρόπο που αρχίζει η αφήγηση, β) τα πρόσωπα, γ) τον τόπο που βρίσκονται, δ) τη σκηνοθετική εικονοπλασία.

α) Η αφήγηση ξεκινά in medias res, ξεκινά δηλαδή από τη μέση των πραγμάτων, με τον ήρωα να βρίσκεται στην τρικυμισμένη θάλασσα, μαζί με την αρραβωνιαστικιά του, ύστερα από ένα ναυάγιο το οποίο δεν αναφέρεται αλλά λογικά προηγήθηκε (μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η παρουσία του ήρωα στη θάλασσα).

β) Τα πρόσωπα της ιστορίας, όπως παρουσιάζονται στην εισαγωγική αυτή ενότητα, είναι ο ήρωας και η αγαπημένη του.

γ) Ο ήρωας είναι ναυαγισμένος στη θάλασσα σε μακρινή απόσταση από την πλησιέστερη ακτή, αλλά ο ποιητής δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαίο για την κατανόηση του ποιήματος να κατονομάσει την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

δ) Τα αστροπελέκια και οι βροντές που αντηχούν, δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τον ήρωα και την αγαπημένη του, που παλεύουν με την τρικυμισμένη θάλασσα. 

Δείτε επίσης:

Ερωτήσεις ΚΕΕ Διονύσιος Σολωμός «Ο Κρητικός»: Ποια στοιχεία προσδίδουν αφηγηματικό χαρακτήρα στο ποίημα;

1 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...