Ερωτήσεις ΚΕΕ Πολιτεία Ενότητα 11η: Με βάση την εισαγωγή του βιβλίου σας, να συνδέσετε την ενότητα με τα προηγούμενα και με το θέμα όλου του έργου. | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πολιτεία Ενότητα 11η: Με βάση την εισαγωγή του βιβλίου σας, να συνδέσετε την ενότητα με τα προηγούμενα και με το θέμα όλου του έργου.

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Kumiko Mayer

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πολιτεία Ενότητα 11η

Με βάση την εισαγωγή του βιβλίου σας, να συνδέσετε την ενότητα με τα προηγούμενα και με το θέμα όλου του έργου.

Θέμα του διαλόγου είναι η φύση της δικαιοσύνης και της αδικίας και κατ’ επέκταση αν και κατά πόσο ο δίκαιος ή ο άδικος είναι ευτυχέστερος και σε αυτήν και στην άλλη ζωή. Όμως, για να διερευνηθεί αυτό το περίπλοκο πρόβλημα, ο Σωκράτης προτείνει να το εξετάσουν στο ευρύτερο πλαίσιο μιας πόλης-κράτους. Αρχίζει λοιπόν ένα πείραμα, μια θεωρητική κατασκευή εξαρχής μιας πόλης, που συγκροτείται σιγά-σιγά για να φτάσει από το πρωτόγονο στάδιο στην πλήρη ανάπτυξή της.
Σε αυτή την πλατωνική πολιτεία γίνεται μια τριμερής διαίρεση των πολιτών σε δημιουργούς, φύλακες-επίκουρους και φύλακες-άρχοντες (βασιλείς). Οι φύλακες-παντελείς (βασιλείς) αναλαμβάνουν, μετά τα 50 τους χρόνια, τη διακυβέρνηση και μεριμνούν για την ευδαιμονία ολόκληρης της πολιτείας. Πρόκειται συνεπώς για μια αριστοκρατία του πνεύματος, που εξουσιάζει και συνάμα υπηρετεί το πλήθος.
Ο Πλάτωνας θεωρεί πως οι ιδανικοί κυβερνήτες της πολιτείας είναι οι φιλόσοφοι, καθώς, όπως εξηγεί με την αλληγορία του σπηλαίου, είναι εκείνοι που έχουν γνωρίσει την αληθινή φύση των πραγμάτων. Οι φιλόσοφοι έχουν αποσπαστεί από τα δεσμά των αισθήσεων κι έχουν αντικρίσει το Αγαθό που προσεγγίζεται μόνο μέσα από την πλήρη κυριαρχία της νόησης.
Με την αλληγορία του σπηλαίου, επομένως, παρουσιάζει τη γνώση εκείνη που διαχωρίζει τους φιλοσόφους από τους υπόλοιπους πολίτες, που αδυνατούν να διαφύγουν την πλάνη των αισθήσεων. Παράλληλα απαντά στις εύλογες ενστάσεις σχετικά με την αδεξιότητα και την υπεροψία που διακρίνει τους φιλοσόφους καθώς και την τάση τους να παραμένουν απορροφημένοι από τις θεωρητικές τους ανησυχίες, που τους καθιστά ακατάλληλους για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...