Εξεταστεα Υλη & Τροπος αξιολογησης 2025

Ιστορία Γ΄ Λυκείου: Ο Χρύσανθος στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι και οι διαπραγματεύσεις με τους Αρμένιους


Ιστορία Γ΄ Λυκείου: Ο Χρύσανθος στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι και οι διαπραγματεύσεις με τους Αρμένιους 

Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και αντλώντας στοιχεία από τα κείμενα που σας δίνονται, να αναφερθείτε στη διπλωματική δραστηριότητα που ανέπτυξε το 1919 ο μητροπολίτης Χρύσανθος, όσον αφορά το Ποντιακό Ζήτημα, στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης στο Παρίσι (μονάδες 15) και στις διαπραγματεύσεις του με τους Αρμένιους μέχρι την υπογραφή της συνθήκης φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους Μπολσεβίκους και τον Κεμάλ τον Μάρτιο του 1921 (μονάδες 10).
Μονάδες 25
 
Κείμενο Α
Τήν οσιαστική εθύνη γιά τήν προβολή τν ποντιακν θέσεων στή Συνδιάσκεψη τς Ερήνης νέλαβε ο μητροπολίτης Χρύσανθος. πό τό 1919 ς τό 1922 θρησκευτικός ατός γέτης πρξε δυναμικός κφραστής το κινήματος γιά τήν δρυση ποντιακο κράτους. Σέ τελευταία νάλυση Χρύσανθος, καθώς καί λες ο ποντιακές ργανώσεις, πιθυμοσε τήν νωση το Πόντου μέ τό λεύθερο λληνικό κράτος. [...]
τσι, μαζί μέ τόν Τοποτηρητή το Πατριαρχικο Θρόνου, Μητροπολίτη Προύσης Δωρόθεο, καί τόν Πατριαρχικό σύμβουλο γιατρό λέξανδρο Παππ, Χρύσανθος πγε στό Παρίσι γιά νά ντιπροσωπεύσει κε στήν Διάσκεψη τά δίκαια το λύτρωτου ποντιακο λληνισμο. Χωρίς χρονοτριβή Χρύσανθος, μέ τήν βοήθεια το Παππ, προετοίμασε να κτενές πόμνημα [...] (με το οποίο) ζητοσε τήν παλλαγή το λληνικο στοιχείου π τό τουρκικό καί τήν δρυση νός «Ατονόμου λληνικο Κράτους». [...] Γάλλος διπλωμάτης (Ζύλ Καμπόν) πέδειξε στόν Μητροπολίτη νά προετοιμάσει τό δαφος παρουσιάζοντας τίς ξιώσεις του στούς Βρετανούς καί μερικανούς ντιπροσώπους. Τήν πόδειξη ατή Χρύσανθος κολούθησε χωρίς καθυστέρηση. πό τό πνεμα κείνου το πομνήματος μίλησε Μητροπολίτης στό Γάλλο πρωθυπουργό Πουανκαρέ καθώς καί στά μέλη τς γγλικς ποστολς. Στόν Κλεμανσώ εδικά δωσε καί πρόσθετο σημείωμα περί το ποντιακο ζητήματος...
 
A.’Αλεξανδρς νάπτυξη το θνικο πνεύματος τν λλήνων το Πόντου, 1918-1922: λληνική ξωτερική πολιτική καί τουρκική ντίδραση, στό: Μελετήματα γύρω πό τόν Βενιζέλο καί τήν ποχή του, μέ τήν ποπτεία Θ. Βερέμη καί Ο. Δημητρακόπουλου (Δοκίμιο-στορία, 1), θήνα: Φιλιππότης, 1980, σσ. 436-437.
 
Κείμενο Β
Χρύσανθος κολουθώντας τίς δηγίες το Βενιζέλου, συνομίλησε νεπίσημα μέ τούς ρμενίους ντιπροσώπους στή Διάσκεψη τς Ερήνης τόν Μάϊο το 1919 στό Παρίσι. τσι, παρόλο πού παρέμεινε νας φοσιωμένος θιασώτης το ποντιακο κινήματος νεξαρτησίας, μετά τίς συναντήσεις του μέ τόν Βενιζέλο δέχθηκε νά διερευνήσει τίς πιθανότητες ρμενο-ποντιακς συνεργασίας. Μιά τέτοια πρόταση γινε περισσότερο λκυστική μετά τήν ποτυχία το Μητροπολίτη νά ξασφαλίσει συγκεκριμένη βοήθεια γιά τήν δρυση χωριστο κράτους Πόντου κατά τή διάρκεια τν διπλωματικν του νεργειν στήν Ερώπη τό καλοκαίρι το 1919. [...] Συνεχίζοντας τή διπλωματική του προσπάθεια, Χρύσανθος φθασε στήν ρμενική πρωτεύουσα ριβάν. κε λαβε μέρος σέ παρατεταμένες συνδιασκέψεις μέ τήν ρμενική κυβέρνηση πό τίς 10 ς τίς 16 ανουαρίου 1920. [...] Τελικά, ατές ο παρατεταμένες διαπραγματεύσεις τερματίσθηκαν ταν ο λληνες Πόντιοι καί ρμενική κυβέρνηση το ριβάν συμφώνησαν νά δημιουργηθε μιά «ποντιο-ρμενική συνομοσπονδία», μεινε μως να καθορισθε πακριβς βαθμός μοσπονδοποίησής της. συμφωνία πογράφτηκε πό τόν ρμένιο Πρωθυπουργό Α. Χατισιάν καί τόν Μητροπολίτη Χρύσανθο...
 
A.’Αλεξανδρς νάπτυξη το θνικο πνεύματος τν λλήνων το Πόντου, 1918-1922: λληνική ξωτερική πολιτική καί τουρκική ντίδραση, στό: Μελετήματα γύρω πό τόν Βενιζέλο καί τήν ποχή του, μέ τήν ποπτεία Θ. Βερέμη καί Ο. Δημητρακόπουλου (Δοκίμιο-στορία, 1), θήνα: Φιλιππότης, 1980, σσ. 446-448.
 
Ενδεικτική απάντηση
 
Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν αρχικά σύμφωνη με τον αγώνα και τις εθνικές διεκδικήσεις των Ποντίων. Στο συνέδριο Ειρήνης όμως στο Παρίσι, που άρχισε το Δεκέμβριο του 1918, ο Ελ. Βενιζέλος πιέστηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις και δεν συμπεριέλαβε τον Πόντο στο φάκελο των ελληνικών διεκδικήσεων, και, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των Ελλήνων του Πόντου, συμφώνησε να παραχωρηθεί η περιοχή στην υπό ίδρυση Αρμενική Δημοκρατία.
Η πρόταση του Ελ. Βενιζέλου προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι στα διάφορα συνέδρια που πραγματοποίησαν στο Μπακού, στο Κρασνοντάρ, στο Βατούμ και στη Μασσαλία, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Πολλά ποντιακά σωματεία έστειλαν τότε τηλεγραφήματα στο Παρίσι για να μεταπείσουν τον πρωθυπουργό, τον οποίο επισκέφθηκε μάλιστα τον Απρίλιο του 1919 ο μητροπολίτης Χρύσανθος. Όπως, μάλιστα, επισημαίνεται στο Κείμενο Α, ο Χρύσανθος μετέβη στο Παρίσι μαζί με τον Τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου, Μητροπολίτη Προύσης Δωρόθεο και τον Πατριαρχικό σύμβουλο, τον γιατρό Αλέξανδρο Παππά. Μετά τη διεξοδική ενημέρωση που έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον Χρύσανθο, για το Ποντιακό Ζήτημα, αποφάσισε να ενισχύσει τις προσπάθειες των Ποντίων και έδωσε την έγκριση του στο μητροπολίτη να συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης όλων των πολιτικών που έλαβαν μέρος στη Συνδιάσκεψη. Σύμφωνα με το Κείμενο Α, ο Χρύσανθος επιδίωκε την ίδρυση ποντιακού κράτους, αν και στην πραγματικότητα δική του θέληση, όπως και όλων των ποντιακών οργανώσεων, ήταν η ένωση της περιοχής του Πόντου με το ελληνικό κράτος. Ύστερα, ωστόσο, από τη συνάντηση με τον Βενιζέλο το ζητούμενο ήταν η ίδρυση ενός «Αυτόνομου Ελληνικού Κράτους» στον Πόντο, για την επίτευξη του οποίου ο Χρύσανθος με τη συνδρομή του Αλέξανδρου Παππά συνέταξαν ένα αναλυτικό υπόμνημα προκειμένου να γίνουν σαφή τα αιτήματα του αλύτρωτου ποντιακού ελληνισμού και να διεκδικηθεί πιο αποτελεσματικά η απαλλαγή των εκεί Ελλήνων από τον τουρκικό έλεγχο.
Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που μετείχαν στη Συνδιάσκεψη, με εξαίρεση τους Άγγλους αντιπροσώπους, είδαν με πολλή κατανόηση τα αιτήματα των Ελληνοποντίων. Ο Μητροπολίτης Χρύσανθος, όπως αναφέρεται στο Κείμενο Α, είχε λάβει τη συμβουλή ενός Γάλλου διπλωμάτη, του Ζύλ Καμπόν να ενημερώσει τους αντιπροσώπους τόσο της Βρετανίας όσο και της Αμερικής για τις αξιώσεις των Ελλήνων του Πόντου. Φρόντισε, έτσι, να έχει προσωπική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Πουανκαρέ, καθώς και με τους εκπροσώπους της Αγγλίας. Στον Γάλλο Πρωθυπουργό Κλεμανσώ, μάλιστα, παρέδωσε κι ένα επιπλέον σημείωμα με στοιχεία για το ποντιακό ζήτημα.   Στην πρόταση του μητροπολίτη να γίνει ο Πόντος ανεξάρτητο κράτος υπό ελληνική εντολή, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ουίλσον απάντησε: «Είναι θαυμάσια όσα μου λέτε. Ο Πόντος πρέπει να γίνει ανεξάρτητος. Μίαν ψήφον έχω εις την Συνδιάσκεψιν, αλλά θα την διαθέσω υπέρ του λαού σας».
Σύμφωνα με το Κείμενο Β, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος, αν και διατηρούσε σταθερά την επιθυμία για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Πόντου, αντιλήφθηκε ύστερα από τις συνομιλίες του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο, πως οφείλει να διερευνήσει το ενδεχόμενο και άλλων επιλογών, όπως θα μπορούσε να είναι η συνεργασία με τους Αρμένιους, για τη δημιουργία ενός κοινού κράτους. Υπό το πνεύμα αυτό και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, στο πλαίσιο της εκεί Συνδιάσκεψης ειρήνης, είχε διερευνητικές συνομιλίες με τους Αρμένιους αντιπροσώπους τον Μάϊο του 1919. Το γεγονός, άλλωστε, πως παρά τις προσπάθειες του δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει κάποια συγκεκριμένη μορφή βοήθειας για τη δημιουργία ανεξάρτητου Ποντιακού Κράτους από τους ηγέτες που βρίσκονταν στη Συνδιάσκεψη στο Παρίσι, κατέστησε την επιλογή της συνεργασίας με τους Αρμένιους πιο ελκυστική.
Έτσι, παράλληλα με τον παν-ποντιακό αγώνα των Ελλήνων της Ρωσίας, ο Χρύσανθος επισκέφθηκε το Εριβάν και διαπραγματεύτηκε με τους Αρμένιους, καθώς επίσης και με τους μουσουλμάνους του Πόντου, μια μορφή συνομοσπονδίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το Κείμενο Β, στο οποίο επιπροσθέτως αναφέρεται πως οι διαπραγματεύσεις με την αρμενική κυβέρνηση διήρκεσαν από τις 10 έως και τις 16 Ιανουαρίου του 1920. Αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών ήταν η συμφωνία να δημιουργηθεί μια «ποντιο-αρμενική συνομοσπονδία», χωρίς να έχει καθοριστεί πλήρως μέχρι ποιου σημείου θα προχωρούσε η σχετική ομοσπονδοποίηση. Τη συμφωνία αυτή, μάλιστα, υπέγραψαν ο Μητροπολίτης Χρύσανθος και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Α. Χατισιάν.  Ωστόσο, η αμοιβαία καχυποψία έγινε αιτία να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο οποίος αποδείχθηκε μοιραίος, εξαιτίας των γρήγορων πολιτικών εξελίξεων. Το πολιτικό γεγονός που λειτούργησε ως ταφόπετρα του ποντιακού ζητήματος ήταν η συνθήκη φιλίας και συνεργασίας που υπογράφηκε το Μάρτιο του 1921 ανάμεσα στους Μπολσεβίκους και τον Κεμάλ.
Η συνθήκη αυτή έδωσε στον αδύναμο ως τότε Κεμάλ την οικονομική, στρατιωτική και ηθική δυνατότητα να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του κατά των Ποντίων και, ακόμη, να εμφανιστεί στη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου με υπερβολικές απαιτήσεις, που λόγω της ιστορικής συγκυρίας δεν απορρίφθηκαν από τις νικήτριες Δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι ήταν σύμμαχοι με τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου