Γεώργιος Βιζυηνός «Το αμάρτημα της μητρός μου»
Πώς επηρεάζει ψυχολογικά τον αφηγητή ο εσωτερικός χώρος της εκκλησίας;
Οι διανυκτερεύσεις στην εκκλησία αποτελούν μια πραγματική πρόκληση για το μικρό – αφηγητή, ο οποίος αισθάνεται τρομοκρατημένος από τη σχεδόν απόκοσμη εικόνα που παρουσιάζει η σκοτεινή εκκλησία. Ο ελάχιστος φωτισμός που παρείχαν τα καντήλια της εκκλησίας δημιουργούσε διαρκείς εναλλαγές στη σκίαση των εικόνων, οι οποίες στα μάτια του μικρού – αφηγητή έμοιαζαν να ζωντανεύουν. Ενώ ο ήχος που έκαναν τα παράθυρα του ναού, καθώς ο αέρας κουνούσε τα τζάμια τους, δημιουργούσε στο μικρό παιδί την εντύπωση ότι οι νεκροί που ήταν ενταφιασμένοι κοντά στην εκκλησία επιχειρούσαν να ανέβουν στους τοίχους του ναού και κάποτε μάλιστα νόμιζε ότι έβλεπε απέναντί του κάποιον σκελετό να απλώνει τα άσαρκα χέρια του για να τα ζεστάνει στο μαγκάλι που έκαιγε δίπλα του.
Ο αφηγητής επομένως κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας του φόβου του έχει παραισθήσεις, παρερμηνεύει δηλαδή εικόνες και ήχους νομίζοντας ότι βλέπει ή ακούει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα οι Άγιοι των εικόνων που μοιάζουν να ζωντανεύουν, ενώ κάποιες στιγμές έχει ακόμη και ψευδαισθήσεις, δηλαδή βλέπει πράγματα χωρίς να υπάρχει κανένα αντίστοιχο οπτικό ερέθισμα, όπως είναι για παράδειγμα ο σκελετός που επιχειρεί να ζεστάνει τα χέρια του.
Είναι προφανές ότι ο μικρός – αφηγητής υπομένει μια εμπειρία που του δημιουργεί έντονα συναισθήματα φόβου, μόνο και μόνο για να σταθεί κοντά στην αγαπημένη του αδερφή και παράλληλα γιατί επιθυμεί να διεκδικήσει την προσοχή και αγάπη της μητέρας του, η οποία μοιάζει να ενδιαφέρεται μόνο για την άρρωστη αδερφή του.
Η αφήγηση αυτή πάντως έχει και μια επιπλέον λειτουργία, καθώς ο (ενήλικας) αφηγητής επιχειρεί, λίγο προτού επέλθει η σημαντική στιγμή της προσευχής της μητέρας και η έντονη αντίδραση του μικρού – αφηγητή, να επισημάνει ότι όλα αυτά τα γεγονότα γίνονται αντιληπτά από ένα μικρό παιδί που τους δίνεις κάποτε τραγικές διαστάσεις και συνεπώς υπερβάλλει στις αντιδράσεις του.
Δείτε επίσης:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου