Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 3η: Πώς υποκαθιστά ο άνθρωπος την έλλειψη οργάνων προσαρμογής; | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 3η: Πώς υποκαθιστά ο άνθρωπος την έλλειψη οργάνων προσαρμογής;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Corey Ford

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 3η

Πώς υποκαθιστά ο άνθρωπος την έλλειψη οργάνων προσαρμογής;

Ο άνθρωπος έχοντας βρεθεί ουσιαστικά άοπλος απέναντι στα άλλα ζώα, αλλά και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, βασίζει τη σωτηρία του στα δώρα του Προμηθέα, στη φωτιά και στις τεχνικές γνώσεις. Με τη βοήθεια της φωτιάς, της πρώτης πηγής ενέργειας που αξιοποιήθηκε πλήρως από τον άνθρωπο, και με τις τεχνικές γνώσεις, οι άνθρωποι θέτουν τα θεμέλια του πολιτισμού τους. Η κατασκευή όπλων τόσο για την προστασία του όσο και για τη θήρευση τροφής και η κατασκευή κατάλληλά διαμορφωμένων χώρων διαμονής, αποτελούν τις αρχικές επιτεύξεις του ανθρώπινου γένους, που εξισορροπούν τις ελλείψεις του απέναντι στα υπόλοιπα ζώα, που ήταν από τη φύση τους εξοπλισμένα με σειρά ικανοτήτων και μηχανισμών προστασίας.
Η μυθική, βέβαια, εξιστόρηση των γεγονότων παρουσιάζει την εύρεση της φωτιάς και την εξέλιξη των πρακτικών γνώσεων του ανθρώπου, ως μια προσφορά του Προμηθέα, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα της προσωπικής μακροχρόνιας προσπάθειας και τελικής επιτυχίας των ανθρώπων. Έτσι, η παρουσίαση του Πρωταγόρα, προκαλεί την αντίρρηση του Αριστοτέλη, ο οποίος διατυπώνει τη σκέψη ότι η δημιουργία του ανθρώπου ήταν τέλεια και «όσοι λένε ότι είναι ανυπόδητος, γυμνός, χωρίς οπλισμό για να αμυνθεί, λαθεύουν».  
Η προσπάθεια, επομένως, του Πρωταγόρα να προσπεράσει κάποια στάδια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, παρουσιάζοντάς τα συνοπτικά και με συμβολικό τρόπο, τον οδηγεί εδώ να υπονομεύσει το σημαντικότερο προσόν των ανθρώπων, τη νοητική του υπεροχή απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα ζώα.
Η αξιοποίηση της φωτιάς, αλλά και η εξέλιξη των τεχνικών γνώσεων, απ’ όπου προέκυψε ο πολιτισμός, αποτέλεσε προϊόν αποκλειστικά της ανθρώπινης σκέψης και ευρηματικότητας και όχι ανέλπιστη προσφορά του Προμηθέα. 

Δείτε επίσης:

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 1η: Ποια σχέση φαίνεται να έχει η έννοια ἀρετή στο κείμενο με τους όρους εὐβουλία, πολιτικὴ τέχνη, πολιτικὴ ἀρετή;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...