Ν. Γλώσσα Γ΄ Λυκείου: Το οικολογικό αποτύπωμα της τροφής [Ασκήσεις Β΄ Θέματος]
Από την παραγωγή έως τα απόβλητα, το οικολογικό αποτύπωμα περιλαμβάνει τη χρήση γης, νερού, ενέργειας και χημικών εισροών, που απαιτούνται για τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων. Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων επιδρά σημαντικά στη μείωση της βιοποικιλότητας, στην αλλαγή της χρήσης της γης, στην εξάντληση των πηγών γλυκού νερού και στη ρύπανση χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων, μέσω της απορροής αζώτου και φωσφόρου από λιπάσματα και κοπριά. Επιπλέον, η μεταφορά και η διανομή των τροφίμων από τα αγροκτήματα στα σούπερ μάρκετ και από εκεί στους καταναλωτές συμβάλλουν, επίσης, στην αύξηση του οικολογικού αποτυπώματος, μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου.
Τα απόβλητα επηρεάζουν σημαντικά το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων. Ένα μεγάλο μέρος των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως ξοδεύεται ή καταστρέφεται ή χάνεται κατά τα στάδια της παραγωγής, της διανομής ή της κατανάλωσης. Αυτό δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα την απώλεια πόρων και ενέργειας, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των τροφίμων αυτών, αλλά συμβάλλει και στην παραγωγή μεθανίου και άλλων αερίων του θερμοκηπίου λόγω της αποσύνθεσης των τροφίμων στις χωματερές. Η διάθεση γεωργικών αποβλήτων, όπως υπολείμματα καλλιεργειών και κοπριά, μπορεί να συμβάλει στη ρύπανση του αέρα και των υδάτων, καθώς και στην έκλυση αερίων του θερμοκηπίου. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια παγκοσμίως.
Η παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης είναι περισσότερο επιβαρυντική ως προς το περιβάλλον σε σχέση με την παραγωγή των τροφίμων φυτικής προέλευσης. Πολλές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εντατική κτηνοτροφία παγκοσμίως, όπως η μετατροπή της γης σε βοσκοτόπια, η καλλιέργεια ζωοτροφών, η επεξεργασία και μεταφορά των τελικών προϊόντων ευθύνονται για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου.
Η εκμετάλλευση των πόρων για τις δραστηριότητες της κτηνοτροφίας υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα και μπορεί να αποβεί επιβλαβής για όλο το μήκος της τροφικής αλυσίδας. Όπως αναφέρθηκε, οι εκτάσεις γης και οι ποσότητες νερού που απαιτούνται δεν αφορούν μόνο την εκτροφή των ζώων αυτή καθ’ εαυτή, αλλά και τις εκτάσεις που απαιτούνται για την καλλιέργεια των ζωοτροφών. Σήμερα, περίπου το 25% της έκτασης του πλανήτη χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων, και η παραγωγή ζωοτροφών καταλαμβάνει το 1/3 των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Έτσι, η κτηνοτροφία καταλαμβάνει το 70% της συνολικής διαθέσιμης αγροτικής γης, καταναλώνει το 30% του νερού που χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή και ευθύνεται για το 20% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
1. Στην πρώτη παράγραφο υποστηρίζεται ότι: |
α. η έννοια του οικολογικού
αποτυπώματος συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη που προκύπτει από τη
γεωργική καλλιέργεια β. η τροφοδοσία των καταστημάτων με
τρόφιμα επενεργεί αρνητικά στο περιβάλλον γ. ως οικολογικό αποτύπωμα νοείται το
όφελος που προσφέρει το οικοσύστημα στους ανθρώπους |
2. Στη
δεύτερη παράγραφο υποστηρίζεται ότι: |
α. η διαφοροποίηση του τρόπου
αξιοποίησης της γης είναι επωφελής β. στο οικολογικό αποτύπωμα
εντάσσονται η σπατάλη νερού, ενέργειας και χημικών γ. μέσω της μαζικής παραγωγής
τροφίμων μειώνονται είδη φυτών ή ζώων |
3. Στην
τέταρτη παράγραφο υποστηρίζεται ότι: |
α. η φυτική καλλιέργεια αυξάνει την
παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου β. τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν
επιβαρύνουν το περιβάλλον γ. τα τρόφιμα ζωτικής προέλευσης
βλάπτουν ελάχιστα το περιβάλλον |
4. Στην τρίτη παράγραφο υποστηρίζεται ότι: |
α. τα απόβλητα συνιστούν καίριο
παράγοντα για την επιζήμια επίδραση της παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον β. η σπατάλη τροφίμων επιβαρύνει το
περιβάλλον αποκλειστικά λόγω της απώλειας των πρώτων υλών που απαιτήθηκαν για
τη δημιουργία τους γ. το πόσο των τροφίμων που καταλήγει
στις χωματερές δεν είναι επαρκές για την πρόκληση σημαντικής ζημίας στο
περιβάλλον |
5. Στην
πέμπτη παράγραφο υποστηρίζεται ότι: |
α. σχεδόν το ¼ του πλανήτη
αξιοποιείται για την εκτροφή ζώων β. το 70% του χερσαίου εδάφους
αξιοποιείται για την κτηνοτροφία γ. η κτηνοτροφία ευθύνεται για το ένα
πέμπτο των αερίων θερμοκηπίου |
Με την αξιοποίηση του αιτίου – αποτελέσματος καθίσταται εμφανέστερη η σύνδεση ανάμεσα στη σπατάλη τροφίμων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης αφενός πείθεται για το πρόβλημα και αφετέρου κατανοεί τη δική του συμβολή στο ζήτημα αυτό.
Αν, ωστόσο, η στην παράγραφο αυτή γινόταν χρήση υποτακτικής έγκλισης, όπως παραδείγματος χάριν, ως εξής: «… ενδέχεται να είναι περισσότερο επιβαρυντική…», «… που μπορεί να σχετίζονται με την εντατική κτηνοτροφία», το νόημα θα ήταν σημαντικά διαφορετικό. Μέσω της υποτακτικής έγκλισης δηλώνεται όχι κάτι το βέβαιο και ισχύον, αλλά κάτι το οποίο μπορεί ή ενδέχεται να ισχύει. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η παράγραφος θα αναφερόταν σε μία πιθανή, αλλά όχι εξακριβωμένη κατάσταση, αφήνοντας, έτσι, περιθώρια αμφισβήτησης των σχετικών συμπερασμάτων.
Να αποδώσετε συνοπτικά (60-70 λέξεις) το περιεχόμενο των δύο τελευταίων παραγράφων του κειμένου.
[Λέξεις: 74]
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου