Κική Δημουλά «Σημείο Αναγνωρίσεως»: Η ποιήτρια χαρακτηρίζει τη γυναίκα αιχμάλωτη. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το περιεχόμενο της «αιχμαλωσίας» της;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Print Friendly and PDF

Alfred Gockel


Κική Δημουλά «Σημείο Αναγνωρίσεως»

Η ποιήτρια χαρακτηρίζει τη γυναίκα αιχμάλωτη. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το περιεχόμενο της «αιχμαλωσίας» της;

Η αιχμαλωσία της γυναίκας, όπως την έχει βιώσει και η ίδια η ποιήτρια, έχει να κάνει με την πληθώρα υποχρεώσεων που η κοινωνία αναγκάζει τις γυναίκες να αναλάβουν καθώς καλούνται να είναι παράλληλα σύζυγοι, μητέρες και εργαζόμενες. Ανεξάρτητα από τις προσωπικές διαθέσεις κάθε γυναίκας, η κοινωνία έχει φροντίσει ώστε καμία γυναίκα να μη θεωρείται ότι έχει επιτελέσει το καθήκον της αν δεν αναλάβει όλους αυτούς τους ρόλους, γεγονός που τις παγιδεύει σε μια συνεχή κατάσταση πίεσης και άγχους, εμποδίζοντάς τες από το να ζήσουν τη ζωή τους όπως οι ίδιες θα ήθελαν.
Βέβαια, αντίστοιχα πολλαπλούς ρόλους οφείλουν να αναλάβουν και οι άντρες, αλλά αυτό που η ποιήτρια έχει ζήσει κι αυτό που οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν είναι ότι στην πραγματικότητα η γυναίκα – μητέρα είναι εκείνη που επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης τόσο για την ανατροφή των παιδιών όσο και για την οργάνωση του σπιτιού, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να εργάζονται πολύ περισσότερο από τους άντρες. Κι ενώ, ως ένα βαθμό, η αιχμαλωσία της γυναίκας μοιάζει να συντελείται με τη δική της συναίνεση, επί της ουσίας η κοινωνία έχει διαμορφώσει μια τέτοια εικόνα για τις γυναίκες και έχει τόσες απαιτήσεις από αυτές, ώστε τελικά οι γυναίκες εξαναγκάζονται να ανταποκριθούν σε ό,τι η κοινωνία απαιτεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λατινικά Γ ΛυκείουΘεωρία - Ασκήσεις Συντακτικού - Γραμματική

X