Ερωτήσεις ΚΕΕ Γεώργιος Βιζυηνός «Το αμάρτημα της μητρός μου»: Ποιος είναι ο ρόλος της εγκιβωτισμένης αφήγησης στην εξέλιξη του μύθου; | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ερωτήσεις ΚΕΕ Γεώργιος Βιζυηνός «Το αμάρτημα της μητρός μου»: Ποιος είναι ο ρόλος της εγκιβωτισμένης αφήγησης στην εξέλιξη του μύθου;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips

Philippe Fernandez

Γεώργιος Βιζυηνός «Το αμάρτημα της μητρός μου»

Ποιος είναι ο ρόλος της εγκιβωτισμένης αφήγησης στην εξέλιξη του μύθου;


Η εγκιβωτισμένη αφήγηση παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα της ιστορίας ιδωμένα από την πλευρά της μητέρας, δίνοντάς της την ευκαιρία να αποκαλύψει το αμάρτημά της και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η συμπεριφορά της στάθηκε συχνά η αιτία να στεναχωρηθούν τα υπόλοιπα παιδιά της. Η αφήγηση από την οπτική της μητέρας επιτρέπει στο συγγραφέα να διατηρήσει την ψευδαίσθηση της εσωτερικής εστίασης, καθώς αν έβαζε τον κύριο αφηγητή να αποκαλύψει το αμάρτημα της μητέρας του θα ζημίωνε το πρώτο μέρος του διηγήματος που είναι δοσμένο από την οπτική γωνία του παιδιού – αφηγητή.
Παράλληλα, η εγκιβωτισμένη αφήγηση προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς έχει την ευκαιρία να μάθει τα γεγονότα που οδήγησαν στο πλάκωμα του μωρού από την ίδια τη μητέρα, κι επιπλέον βλέπει εκ νέου γεγονότα που έχει ήδη ακούσει από τη φωνή του κύριου αφηγητή με διαφορετικό τρόπο, μιας και τώρα τα παρακολουθεί από άλλη οπτική γωνία. Η αφήγηση της μητέρας αποτελεί επομένως μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή στην οπτική του διηγήματος, εμπλουτίζει τη γνώση του αναγνώστη για τα διαδραματιζόμενα και προσφέρει εγκυρότητα στην απόδοση των γεγονότων, καθώς αυτά μας δίνονται από το πρόσωπο που έχει την κύρια ευθύνη.
Η αφήγηση αυτή αποτελεί κορύφωση του διηγήματος κι έρχεται να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αναγνώστη αλλά και στον πρωταγωνιστή της ιστορίας και γιο της, ο οποίος για πολλά χρόνια αδυνατούσε να κατανοήσει τις πράξεις της μητέρας του και μέχρι τη στιγμή που έμαθε την αλήθεια συνέχιζε να παρερμηνεύει τη στάση της σε διάφορα σημαντικά ζητήματα. Από τη στιγμή, πάντως, που ο κύριος αφηγητής της ιστορίας θα μάθει την αλήθεια για το αμάρτημα της μητέρας του, θα επιχειρήσει με κάθε δυνατό τρόπο να απαλύνει τις ενοχές της για το πλάκωμα του μωρού της.


Γεώργιος Βιζυηνός «Το αμάρτημα της μητρός μου»: Ο αφηγητής δε γνωρίζει για ποιο λόγο η μητέρα του υιοθετεί κορίτσια. Βρίσκεται «σε πλάνη» ως προς τα κίνητρα αυτής της πράξης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...