Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 3η: Γιατί ο Ήφαιστος και η Αθηνά αναφέρονται μαζί; Τι αντιπροσώπευαν και ποια σχέση είχαν με την Αθήνα; | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 3η: Γιατί ο Ήφαιστος και η Αθηνά αναφέρονται μαζί; Τι αντιπροσώπευαν και ποια σχέση είχαν με την Αθήνα;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Ναός του Ηφαίστου (Θησείο) 

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 3η

Γιατί ο Ήφαιστος και η Αθηνά αναφέρονται μαζί; Τι αντιπροσώπευαν και ποια σχέση είχαν με την Αθήνα;

[Η Αθηνά ήταν παιδαγωγός του Εριχθονίου, γιου του Ηφαίστου. Αθηνά και Ήφαιστος γιορτάζονταν μαζί στις γιορτές των Απατουρίων και Χαλκείων, είχαν κοινό ναό στην Αγορά της αρχαίας Αθήνας. Ο Ήφαιστος αντιπροσωπεύει την πρακτική και η Αθηνά τη θεωρητική γνώση.]

Η Αθηνά, η θεά της σοφίας, θεωρούνταν από τους αρχαίους Έλληνες ως η προστάτιδα των τεχνιτών και χειροτεχνών (ξυλουργών, κεραμοποιών και των μεταλλουργών –μαζί με τον Ήφαιστο), γι’ αυτό και την αποκαλούσαν Εργάνη (η εργατική). Ειδικότερα για τη μεταλλουργία, μοιραζόταν τα καθήκοντά της με τον Ήφαιστο, ο οποίος ήταν αριστοτέχνης στις κατασκευές αντικειμένων, όπλων, αλλά και κοσμημάτων.
Η Αθηνά κατείχε τη θεωρητική γνώση, τις τεχνικές γνώσεις, ενώ ο Ήφαιστος τις πρακτικές γνώσεις, την εφαρμογή δηλαδή των τεχνικών γνώσεων, αξιοποιώντας τη φωτιά.
Οι δύο θεοί βρίσκονται σε στενή σχέση μεταξύ τους λόγω της κοινής τους ενασχόλησης με τις πρακτικές τέχνες, αλλά και λόγω της ειδικότερης σχέσης τους με την πόλη των Αθηνών. Η θεά Αθηνά ήταν η προστάτιδα της Αθήνας, έχοντας συναγωνιστεί με τον Ποσειδώνα για να κερδίσει αυτόν τον τίτλο (χάρισε στους Αθηναίους το δέντρο της ελιάς). Ενώ, για τον Ήφαιστο η ίδια πόλη αποτελούσε τον κυριότερο τόπο λατρείας του, μαζί με τη Λήμνο. Ενδεικτικός ως προς τη λατρεία των δύο θεών είναι ο πολύ σημαντικός ναός του Ηφαίστου στην Αθήνα, γνωστός και ως Θησείο, που ήταν αφιερωμένος στον Ήφαιστο και στην Εργάνη Αθηνά.
Παράλληλα, η μυθολογία συνδέει τους δύο θεούς και ως προς τη συμμετοχή του Ηφαίστου στη γέννηση της Αθηνάς. Ο Δίας, ο πατέρας της Αθηνάς, όταν η μητέρα της, η Μήτις, ήταν έγκυος, την κατάπιε από φόβο μήπως γεννήσει γιο ισχυρότερο από τον ίδιο. Στη συνέχεια, όμως, ο Δίας άρχισε να έχει τρομερό πονοκέφαλο και ζήτησε από τον Ήφαιστο να τον βοηθήσει. Τότε ο Ήφαιστος άνοιξε το κρανίο του Δία και πετάχτηκε έξω ενήλικη και πάνοπλη η θεά Αθηνά. Η γέννηση της Αθηνάς από το κεφάλι του Δία, έρχεται να εξηγήσει την ξεχωριστή σοφία της θεάς, που ήταν αντίστοιχη με τη σοφία του πατέρα της.
Επίσης, οι δύο θεοί συμμετείχαν στη δημιουργία της Πανδώρας, της γυναίκας που πλάστηκε κατ’ απαίτηση του Δία για να εκδικηθεί τον Προμηθέα που έδωσε στους ανθρώπους τη φωτιά. Ο Ήφαιστος έπλασε την Πανδώρα από χώμα και η Αθηνά της έδωσε ζωή και την προίκισε με όλες τις γνώσεις κατασκευής χειροτεχνημάτων που θα την καθιστούσαν ιδανική σύζυγο. Ύστερα η Πανδώρα δόθηκε στον Επιμηθέα, ο οποίος χωρίς να σκεφτεί τους κινδύνους και αγνοώντας τη συμβουλή του Προμηθέα να μη δεχτεί κανένα δώρο από τους θεούς, την πήρε για γυναίκα του. 


Δείτε επίσης:

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 2η: Οι αρχέγονες αντιλήψεις για τη Γη - Μητέρα και για τον αυτοχθονισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...