Ερωτήσεις ΚΕΕ Κωνσταντίνος Καβάφης "Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου": Γιατί ο Ιάσων προστρέχει στην ποίηση; | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ερωτήσεις ΚΕΕ Κωνσταντίνος Καβάφης "Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου": Γιατί ο Ιάσων προστρέχει στην ποίηση;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Jindra Noewi

Κωνσταντίνος Καβάφης: Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου, ποιητού εν Κομμαγηνή· 595 μ.Χ.

Γιατί ο Ιάσων προστρέχει στην ποίηση;

Ο Ιάσων Κλεάνδρου είναι ποιητής, έχει προφανώς αφιερώσει τη ζωή του στην υπηρεσία της ποίησης και γι’ αυτό τώρα που αισθάνεται τον πόνο να τον κυριεύει, στρέφεται σ’ αυτήν για να ζητήσει παρηγοριά. Κάθε ποιητής έχει γνωρίσει τις στιγμές εκείνες της γέννησης του ποιήματος όπου η σκέψη του δημιουργού χάνεται μέσα στις λέξεις, τις ιδέες, τους συνδυασμούς και την προσπάθεια να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διατύπωση. Αυτήν την κατάσταση αποζητά ο Ιάσων Κλεάνδρου, ώστε να απομακρύνει τις σκέψεις του απ’ όσα τον πληγώνουν και γι’ αυτό επικαλείται τη βοήθεια της ποίησης.
Ο δημιουργός του ποιήματος, ο Καβάφης, γνωρίζει καλά ότι το μοναδικό καταφύγιο ενός ποιητή είναι σαφώς η τέχνη του, η οποία του επιτρέπει να λησμονήσει τον εαυτό του, τα προβλήματα και τις ελλείψεις του και να αφεθεί στη δημιουργική έκσταση, υιοθετώντας οποιαδήποτε περσόνα επιθυμεί, δημιουργώντας ένα διαφορετικό κόσμο, στον οποίο δεν είναι πια ηλικιωμένος και δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για την εμφάνισή του. Η ποίηση επομένως δεν είναι απλώς μια δημιουργική ενασχόληση, είναι ένας ολόκληρος κόσμος στον οποίο ο ποιητής μπορεί να χαθεί είτε για κάποιες στιγμές είτε για πολλές ώρες, αφήνοντας στην άκρη τις δυσάρεστες σκέψεις. Ο ποιητής έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από την παρούσα κατάστασή του και να εισαχθεί σε μια νοητική κατάσταση στην οποία το πέρασμα του χρόνου και η φθορά του σώματος και της μορφής, δεν μπορούν να τον πληγώσουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...