Ιστορία Γ΄ Λυκείου: Από τη χρεοκοπία στο στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί [1893-1909] (επεξεργασία πηγών) | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ιστορία Γ΄ Λυκείου: Από τη χρεοκοπία στο στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί [1893-1909] (επεξεργασία πηγών)

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips

Johan Swanepoel

Ιστορία Γ΄ Λυκείου: Από τη χρεοκοπία στο στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί [1893-1909] (επεξεργασία πηγών)

[Πανελλήνιες 2006]

ΘΕΜΑ Β1
Χρησιμοποιώντας σχετικά χωρία από τα πιο κάτω κείμενα και με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις να επισημάνετε τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που συνέβαλαν, μετά το 1893, στην εκδήλωση του κινήματος του Στρατιωτικού Συνδέσμου στο Γουδί.
Μονάδες 25

Κείμενο Α
«... Αναμφίβολο είναι πως το Γουδί βρήκε λαϊκή ανταπόκριση, πως απάντησε πράγματι σε κάποιες κοινωνικές αναζητήσεις. Η μεγάλη δε λαϊκή συγκέντρωση συμπαράστασης της 14.09.1909 που οργανώθηκε από βιομήχανους, έμπορους, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. (…) πρόβαλε και καθαρά αστικές διεκδικήσεις, όπως προστασία της παραγωγής, δίωξη της τοκογλυφίας, προοδευτικότητα των φόρων, πάταξη της μεροληψίας και της πολιτικής φαυλότητας, σε σχέση, ιδιαίτερα, με τους διορισμούς στο δημόσιο οπαδών του κυβερνώντος κόμματος, κ.λπ.»

Θ. Διαμαντόπουλος, Η ελληνική πολιτική ζωή: εικοστός αιώνας, Αθήνα, 1997 σ. 65

Κείμενο Β
«Ο Λαός των Αθηνών και του Πειραιώς εις πάνδημον συνελθών συλλαλητήριον, ίνα σκεφθή περί των Κοινών, ήτοι περί γενικής των κακώς εχόντων ανορθώσεως, πολιτικής τε και στρατιωτικής, ην από μακρού ήδη χρόνου επόθησε και εζήτησε και την οποίαν το κίνημα της 15 Αυγούστου ανέλαβε να πραγματοποιήση αποβλέπων εις το ότι τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματά του ουσιωδώς εθυσιάσθησαν υπό το ευπρόσωπον κάλυμμα ελευθέρου πολιτεύματος, των αντιπροσώπων αυτού μεταβληθέντων εις ιδιοτελή ολιγαρχίαν, αντικαταστήσασαν τον Νόμον δια της θελήσεώς της, συνεταιρισθείσαν δε μετ’ αφορολογήτου πλουτοκρατίας, ενώ αυτός στενάζει υπό το βάρος των αδικοτάτων φόρων (...) χωρίς ν’ απολαμβάνη ως αντάλλαγμα την ασφάλειαν της ζωής, τιμής και ιδιοκτησίας του (…) Αξιοί να ίδη την Κυβέρνησιν υποβάλλουσαν το ταχύτερον εις την Βουλήν και ταύτην ψηφίζουσαν άρτιον σύστημα νομοθεσίας, υπό το πνεύμα πολέμου κατά της συναλλαγής, ανορθώσεως όλων των κλάδων της διοικήσεως και προστασίας της παραγωγής, ιδία δε (…) Να ληφθή πρόνοια περί βελτιώσεως της τύχης του εργάτου, δουλεύοντος ήδη την χειρίστην των δουλειών προς το κεφάλαιον δι’ έλλειψιν παντός προστατευτικού αυτού νόμου»

Γιάννης Κορδάτος, Ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, Ε΄, σ. 132-134.
(Ψήφισμα των επαγγελματικών σωματείων Αθηνών-Πειραιώς την ημέρα του συλλαλητηρίου)

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Χαρίλαο Τρικούπη, το όραμα για ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο θα ήταν οικονομικά ανεπτυγμένο και ισχυρό στη διεθνή σκηνή, δεν πραγματοποιήθηκε.
Παρά τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, το κράτος οδηγήθηκε σε πτώχευση. Αστοί και διανοούμενοι απογοητεύονταν όλο και περισσότερο από τη γενικότερη κατάσταση και την αναποτελεσματικότητα του κράτους, το οποίο χαρακτηριζόταν από μια βραδυκίνητη γραφειοκρατία. Δεν έβλεπαν την επιθυμητή οικονομική ανάπτυξη, ενώ διαπίστωναν ότι μεγάλωνε η απόσταση από τα ευρωπαϊκά κράτη. Ανάλογη δυσαρέσκεια επικρατούσε και σε μεγάλο μέρος των μικροκαλλιεργητών. Οι αξιωματικοί του στρατού ήταν επίσης δυσαρεστημένοι, καθώς εκτιμούσαν ότι λόγω οικονομικής αδυναμίας ο στρατός θα ήταν αναποτελεσματικός σε περίπτωση πολέμου. Η αρνητική αυτή άποψη των πολιτών για το κράτος επιβεβαιώνεται κι από το Κείμενο Β, όπου δηλώνεται πως πολύ προτού εκδηλωθεί το κίνημα της 15ης Αυγούστου 1909 ο λαός είχε εντοπίσει και επιθυμούσε την επίλυση στρεβλώσεων τόσο στο χώρο της πολιτικής, όσο και στο στρατό. Ειδικότερα, οι πολίτες θεωρούσαν πως τα δικαιώματά τους είχαν θυσιαστεί από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, εφόσον εκείνοι υπό το πρόσχημα του «ελεύθερου πολιτεύματος» είχαν μετατραπεί σε μια ολιγαρχία που επιζητούσε την εκπλήρωση ιδιοτελών στόχων, έχοντας αντικαταστήσει τους Νόμους με τις δικές τους επιδιώξεις. Οι πολιτικοί συνεργάζονταν με τους πλούσιους, προσφέροντάς τους το προνόμιο της απαλλαγής από τους φόρους, τη στιγμή που ο λαός είχε επωμιστεί το δυσβάσταχτο βάρος πολλών και άδικων φόρων, χωρίς καν να λαμβάνει ως αντάλλαγμα την αναγκαία ασφάλεια για τη ζωή, την τιμή και την ιδιοκτησία του. Όλα αυτά οδήγησαν σε κρίση της εμπιστοσύνης προς τα κόμματα συλλήβδην, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι θεσμοί και τα κόμματα δεν ήταν ικανά να υλοποιήσουν τις επιθυμίες τους. Στο διάστημα από την πτώχευση του 1893 έως τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 τα δύο μεγάλα κόμματα προσπάθησαν να υλοποιήσουν το πολιτικό τους πρόγραμμα, χωρίς όμως επιτυχία, γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση ενός γενικού αδιεξόδου. Ούτε το δηλιγιαννικό κόμμα μπόρεσε, ελλείψει χρημάτων, να τηρήσει την υπόσχεσή του για λιγότερους φόρους, ούτε το τρικουπικό να συνεχίσει το εκσυγχρονιστικό του πρόγραμμα.
Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, που τελείωσε με ολοκληρωτική ήττα της Ελλάδας, επέτεινε το πολιτικό αδιέξοδο. Η δυσπιστία προς τα κόμματα κορυφώθηκε και έδωσε στον Γεώργιο την ευκαιρία να επιβληθεί στο Κοινοβούλιο και να ασκεί προσωπική πολιτική. Όσες μεταρρυθμίσεις έγιναν μέχρι το 1909, κατά κύριο λόγο από κυβερνήσεις του τρικουπικού κόμματος υπό την ηγεσία του Γεωργίου Θεοτόκη, ήταν διοικητικού χαρακτήρα (π.χ. αποκέντρωση).
Το μοναδικό νέο πολιτικό στοιχείο έως το 1909 ήταν η εμφάνιση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ιαπώνων, πολιτικού μορφώματος υπό τον Δημήτριο Γούναρη, που ιδρύθηκε το 1906. Επίκεντρο της κριτικής του ήταν η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της κοινωνίας. Η ομάδα δεν μπόρεσε να επιβιώσει και διαλύθηκε το 1908. Εν τω μεταξύ οι συντεχνίες και οι εργατικές ενώσεις έκαναν διαδηλώσεις ζητώντας φορολογικές ελαφρύνσεις και περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Το 1909 συντελείται μια τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας γενικότερα, και των πολιτικών κομμάτων ειδικότερα. Στις 15 Αυγούστου 1909 εκδηλώθηκε κίνημα στο Γουδί, το οποίο έγινε από τον Στρατιωτικό Σύνδεσμο, μια μυστική ένωση στρατιωτικών, με αιτήματα που αφορούσαν μεταρρυθμίσεις στο στρατό, τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και τη δημοσιονομική πολιτική. Επρόκειτο για ένα κίνημα που βρήκε αναμφίβολα λαϊκή ανταπόκριση, όπως επισημαίνεται στο Κείμενο Α, αφού απάντησε σε κάποιες από τις κοινωνικές αναζητήσεις της εποχής.
Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος δεν εγκαθίδρυσε δικτατορία, αλλά προώθησε τα αιτήματά του μέσω της Βουλής. Με αφορμή το κίνημα, έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου μεγάλη διαδήλωση των επαγγελματικών σωματείων της πρωτεύουσας. Όπως, μάλιστα, σημειώνεται στο Κείμενο Α, στη διαδήλωση αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, βιομήχανοι, έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν το διάβημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου και υπέβαλαν ψήφισμα στο παλάτι με το οποίο ζητούσαν την επίλυση σειράς οικονομικών αιτημάτων. Τα αιτήματα των διαδηλωτών παρουσιάζονται αναλυτικά στα δοθέντα παραθέματα και αποκαλύπτουν συνάμα τις σημαντικότερες πηγές δυσαρέσκειας των πολιτών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Κείμενο Α, οι διεκδικήσεις τους ήταν καθαρά αστικές και αφορούσαν: την προστασία της παραγωγής, την καταπολέμηση της τοκογλυφίας, την «προοδευτικότητα» των φόρων, ώστε να καταστούν δικαιότεροι, αλλά και τη δραστική αντιμετώπιση της μεροληψίας, όπως και της διαφθοράς στον χώρο της πολιτικής, κυρίως σε ό,τι αφορούσε τους διορισμούς στο δημόσιων των οπαδών του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Επιπλέον στοιχεία μας παρουσιάζει το Κείμενο Β, όπου επισημαίνεται το αίτημα των πολιτών να ψηφισθεί «άρτιο» σύστημα νομοθεσίας, προκειμένου να καταπολεμηθεί η συναλλαγή μεταξύ κράτους και πλουσίων, να αναμορφωθούν όλοι οι κλάδοι της διοίκησης και, κυρίως, να ληφθούν μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η δυσχερής θέση των εργατών, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε σκληρότατες συνθήκες εργασίας προς όφελος των κεφαλαιούχων, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτούς κανένας προστατευτικός νόμος.  
Υπό την πίεση του Συνδέσμου η Βουλή ψήφισε, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και συζήτηση, μεγάλο αριθμό νόμων, που επέφεραν ριζικές αλλαγές. Το Φεβρουάριο του 1910 η Βουλή αποφάσισε την αναθεώρηση ορισμένων άρθρων του συντάγματος. Έτσι προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες προήλθε αναθεωρητική βουλή. Στις 15 Μαρτίου 1910 ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος διαλύθηκε έχοντας επιτύχει τις επιδιώξεις του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...