Ιστορία Προσανατολισμού: Κόμμα Φιλελευθέρων [Επεξεργασία πηγής] | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ιστορία Προσανατολισμού: Κόμμα Φιλελευθέρων [Επεξεργασία πηγής]

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Αρχαία Θήρα
 
Ιστορία Προσανατολισμού: Κόμμα Φιλελευθέρων [Επεξεργασία πηγής]
 
Αντλώντας στοιχεία από την παρακάτω πηγή και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις:
α) να περιγράψετε και να αιτιολογήσετε τη δομή του Βενιζελικού κόμματος.
Μονάδες 12
β) να εντοπίσετε τις ομοιότητες και τις διαφορές του κόμματος των Φιλελευθέρων με τα αντιβενιζελικά κόμματα στο σύνολό τους.
Μονδες 13
 
Κείμενο
Ο Βενιζέλος, μολονότι πίστευε στον κοινοβουλευτισμό, αντιλαμβανόταν πως η πρωτοφανής του επιτυχία οφειλόταν στο προσωπικό του χάρισμα μάλλον, παρά στην κομματική οργάνωση. Η πεποίθησή του πως ήλθε στην εξουσία το 1910 για να απαλλάξει την Ελλάδα από τον «παλαιοκομματισμό» δεν ξεχώριζε πάντοτε από την εχθρότητα προς τα κόμματα εν γένει. Ειδικότερα μετά το 1928, όταν άρχισε να χαλαρώνει η επιβολή του πάνω στους τέως υπαρχηγούς του, έτεινε να αγνοεί την «κομματική κουζίνα» όπως τα ονόμαζε περιφρονητικά. Σε μια συνέντευξη που έδωσε τον επόμενο χρόνο, αποκάλυψε την πεποίθησή του πως, αν το κοινοβουλευτικό σύστημα ήθελε να επιβιώσει, χρειαζόταν περισσότερο παρά ποτέ μεγάλες προσωπικότητες, ικανές να διερμηνεύσουν πιστά και άμεσα τη λαϊκή θέληση, χωρίς να υπόκεινται ανά πάσα στιγμή σε κομματικές πιέσεις. Ούτε ο πατερναλισμός του Βενιζέλου ούτε οι πελατειακές φατρίες των Λαϊκών παρήγαγαν μια κομματική οργάνωση ικανή να αρθρώσει τα αιτήματα των μαζών. Ούτε οι μεν ούτε οι δε γέννησαν το «κόμμα ιδεών», την απουσία του οποίου θρηνούσαν οι θεωρητικοί εκείνης της εποχής στην Ελλάδα. Ούτε και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν σταθερές νεανικές οργανώσεις. Το «σχίσμα» το οποίο τους χώριζε, καθώς στηριζόταν σε περιφερειακές μάλλον παρά σε ταξικές αντιθέσεις -μεταξύ της Παλαιάς Ελλάδας και των βενιζελικών Νέων Χωρών- αφορούσε ολοένα και λιγότερο τις ανάγκες μιας χώρας όπου αναπτύσσονταν ταχύτατα οι πόλεις και η βιομηχανία. Τα δύο μεγάλα κόμματα προσκολλήθηκαν στην άποψη πως η λειτουργία ενός κόμματος εθνικού επιπέδου ήταν να υπερβαίνει μάλλον παρά να εκπροσωπεί τα ταξικά συμφέροντα.
 
Μark Mazower, Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου, σσ.52-53.
_____________
πατερναλισμός: άσκηση εξουσίας με κηδεμονευτικό χαρακτήρα
Λαϊκό Κόμμα: αντιβενιζελικό κόμμα του Μεσοπολέμου
 
Ενδεικτική απάντηση
α) Όσον αφορά τη δομή του βενιζελικού κόμματος, αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό προσωποπαγές. Ο Βενιζέλος, με ισχυρή θέση στο Κοινοβούλιο και μεγάλο κύρος, είχε τα πάντα υπό τον έλεγχο του, όπως και ο Τρικούπης. Όπως επισημαίνει ο Mark Mazower, ο Βενιζέλος, αν και ήταν υποστηρικτής του κοινοβουλευτισμού, είχε επίγνωση του γεγονότος πως η μεγάλη επιτυχία του ήταν αποτέλεσμα περισσότερο της δικής του χαρισματικής προσωπικότητας παρά της κομματικής οργάνωσης. Η επιδίωξη του, άλλωστε, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της χώρας το 1910, να την απαλλάξει από τα προβλήματα που δημιουργούσε ο «παλαιοκομματισμός», δεν διακρινόταν πάντοτε από την εχθρότητα που είχε συνολικά απέναντι στα κόμματα. Η υποτιμητική του στάση απέναντι στα οποία έγινε εμφανέστερη μετά το 1928, οπότε, έχοντας μετριαστεί η επιβολή που ασκούσε στους άλλοτε υπαρχηγούς του, έτεινε να τα αγνοεί όλο και περισσότερο, αποκαλώντας τα με χαρακτηριστική περιφρόνηση: «κομματική κουζίνα». Οι σύνδεσμοι Φιλελευθέρων που είχαν ιδρυθεί δεν έπαιζαν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος και δεν διέφεραν σημαντικά από τις τοπικές ομάδες φίλων που σχημάτιζαν τα παραδοσιακά κόμματα. Το 1912 άρχισε να αναδιοργανώνεται το κόμμα, με την ίδρυση Λέσχης Φιλελευθέρων στην Αθήνα και σε ορισμένες άλλες εκλογικές περιφέρειες. Οι βενιζελικοί είχαν πλάσει στο νου τους ένα ιδεατό κόμμα, χωρίς τις μικρότητες και τις διχόνοιες της παλιάς πολιτικής ελίτ, όμως αυτό δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα. Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του ίδιου του Βενιζέλου, σε συνέντευξη που έδωσε το 1929, όπως τις καταγράφει ο Mark Mazower, άποψή του ήταν πως προκειμένου να επιβιώσει το κοινοβουλευτικό σύστημα είχε, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη την ύπαρξη σημαντικών ηγετικών προσωπικοτήτων που θα είχαν τη δυνατότητα να υλοποιούν κατά τρόπο άμεσο τη λαϊκή θέληση, χωρίς να υποκύπτουν στις εκάστοτε κομματικές πιέσεις. Η ηγεσία του κόμματος, ωστόσο, έπρεπε αναγκαστικά να λαμβάνει υπόψη κοινωνικά και τοπικά συμφέροντα καθώς και αντιπαλότητες ανάμεσα σε στελέχη, όπως συνέβαινε και σε κάθε άλλο κόμμα.
 
β) Ως αντιβενιζελικά θεωρούνταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παρά τις διαφορές που υπήρχαν ανάμεσά τους, τα ένωνε ένας συντηρητικός προσανατολισμός. Πάντως, δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην προ του 1909 εποχή. Επομένως, ως προς αυτό δεν διέφεραν κατ’ αρχήν από τους Φιλελευθέρους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Mark Mazower, τόσο το κόμμα του Βενιζέλου, που ασκούσε την εξουσία με κηδεμονευτικό χαρακτήρα, όσο και το Λαϊκό κόμμα, που κυριαρχούσε στον αντιβενιζελικό χώρο κατά τον Μεσοπόλεμο και βασιζόταν σε ομάδες πελατειακών συμφερόντων, δεν κατόρθωσαν να διαμορφώσουν κομματικές οργανώσεις ικανές να εκφράσουν τα αιτήματα της πλειοψηφίας των πολιτών. Κανένα από τα δύο αυτά μεγάλα κόμματα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως «κόμμα ιδεών», την ύπαρξη του οποίου ζητούσαν επιμόνως οι θεωρητικοί της εποχής. Δεν μπόρεσαν, επίσης, τα δύο αυτά κόμματα να συγκροτήσουν νεανικές κομματικές οργανώσεις με σταθερό χαρακτήρα. Οι διαφορές τους, έτσι, εντοπίζονταν στο εύρος των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων και στις μεθόδους άσκησης της πολιτικής. Οι Αντιβενιζελικοί απεχθάνονταν τη διαρκή παρέμβαση του κράτους, επειδή, εκτός των άλλων, αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν είχαν μακροπρόθεσμη πολιτική, αντίθετα, επικέντρωναν την προσοχή τους στην επίλυση επίκαιρων προβλημάτων. Όπως διευκρινίζει, άλλωστε, ο Mark Mazower, εκείνο που κυρίως χώριζε το κόμμα των Φιλελευθέρων από το Λαϊκό, όπως και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν ήταν κάποια ταξική αντίθεση, αλλά μια περιφερειακή αντίθεση, εφόσον ο Βενιζέλος κυριαρχούσε πολιτικά στις Νέες Χώρες, ενώ τα αντιβενιζελικά κόμματα εξέφραζαν περισσότερα τα αιτήματα της Παλαιάς Ελλάδας. Η τοπική αυτή διαφοροποίηση, όμως, απέτρεπε τα κόμματα της εποχής να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας, στην οποία, εκείνη την εποχή, αναπτύσσονταν ραγδαία η αστικοποίηση και η βιομηχανία. Τα αντιβενιζελικά κόμματα εξελίχθηκαν σε κόμματα υπεράσπισης των συμφερόντων που κινδύνευαν από την πολιτική των Φιλελευθέρων. Χωρίς, όμως, τα συμφέροντα αυτά να είναι ταξικά, όπως επισημαίνει ο Mark Mazower, εφόσον η άποψη που κυριαρχούσε στα δυο μεγάλα κόμματα -Φιλελευθέρων και Λαϊκό- ήταν πως ένα κόμμα εθνικού επιπέδου όφειλε να υπερβαίνει τα ταξικά συμφέροντα και όχι να τα εκπροσωπεί. Η σύγκρουση με τους Φιλελευθέρους, μάλιστα, οδηγούσε τα αντιβενιζελικά κόμματα σε διαρκώς συντηρητικότερες θέσεις. Από αυτά, πιο αδιάλλακτα ήταν τα κόμματα του Δημητρίου Ράλλη και του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, ενώ το κόμμα του Γεωργίου Θεοτόκη ήταν πιο διαλλακτικό.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...