Τα σύμβολα στην ποίηση του Καβάφη | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Τα σύμβολα στην ποίηση του Καβάφη

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Will Bullas

Τα σύμβολα στην ποίηση του Καβάφη

Ο Καβάφης στα ποιήματά του για να μπορέσει να εκφράσει τις απόψεις του για σημαντικά θέματα της ανθρώπινης ζωής χρησιμοποιεί σύμβολα. Τα σύμβολα αυτά είναι πρόσωπα ή γεγονότα στα οποία ο ποιητής συμπυκνώνει τα νοήματα που θέλει να εκφράσει. Ο ποιητής χρησιμοποιεί ποικιλία συμβόλων τα οποία συνήθως τα αντλεί από την ιστορία ή το μύθο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ποίημα «Ιθάκη», όπου ο ποιητής παίρνει το μύθο του Οδυσσέα και αλλάζει το ρόλο της Ιθάκης, η οποία από τόπος επιστροφής γίνεται το σύμβολο των στόχων που οι άνθρωποι θέτουν στη ζωή τους. Ο Καβάφης συμβουλεύει τον αναγνώστη να ξεκινήσει ένα ταξίδι προς την Ιθάκη, στη διάρκεια του οποίου θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει πολλές εμπειρίες, γνώσεις και απολαύσεις. Η Ιθάκη επομένως αποτελεί το κίνητρο που θα οδηγήσει τον αναγνώστη στο μεγάλο ταξίδι της ζωής.
Ένα ποίημα στο οποίο ο Καβάφης αντλεί τα σύμβολά του από την ιστορία είναι το «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον». Σ’ αυτό, ο ποιητής εστιάζει την προσοχή του στον Αντώνιο λίγο προτού ηττηθεί από τον Οκταβιανό. Ο Αντώνιος σύντομα θα χάσει την εξουσία της Αιγύπτου, την Κλεοπάτρα και τα πλούτη του, τα οποία ο ποιητής τα συμπυκνώνει στο όνομα της Αλεξάνδρειας, καθιστώντας έτσι την πόλη του σύμβολο των πιο πολύτιμων αποκτημάτων. Παράλληλα, ο Αντώνιος συμβολίζει τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια και τους οποίους ο ποιητής συμβουλεύει να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους.
Ένα διαφορετικό είδος συμβόλου, το οποίο ο ποιητής δεν το αντλεί από την ιστορία, συναντάμε στο ποίημα «Τείχη». Εδώ ο Καβάφης θέλοντας να εκφράσει την απόγνωση που του προκαλεί το γεγονός ότι στη ζωή του υπάρχουν πολλοί περιορισμοί δημιουργεί μια εικόνα όπου παρουσιάζει τον εαυτό του αποκλεισμένο από ψηλά τείχη. Με τα τείχη ο Καβάφης κατορθώνει να συμβολίσει όλα τα είδη περιορισμών, αφήνοντας τον αναγνώστη να αποφασίσει αν πρόκειται για ηθικούς, θρησκευτικούς, κοινωνικούς ή προσωπικούς περιορισμούς.
Παρατηρούμε ότι ο Καβάφης με τη βοήθεια των συμβόλων κατορθώνει να εκφράσει σημαντικές αλήθειες για τη ζωή με έμμεσο τρόπο, καθιστώντας τα σύμβολα που επιλέγει φορείς πολλαπλών εννοιών και μηνυμάτων. Ο συμβολισμός στην ποίησή του υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμος καθώς μας προσέφερε σύμβολα διαχρονικά και πολυσήμαντα.

Λέξεις 350

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...