Conni Togel
Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 3η
τὴν ἔντεχνον σοφίαν σὺν πυρί: «Οι τεχνικές γνώσεις εννοούνται εδώ χορηγημένες στον άνθρωπο ως ολοκληρωμένο σύνολο a priori και όχι ως θησαύρισμα σταδιακής πείρας μέσα στους αιώνες». Συμφωνείτε με την «ανάγνωση» αυτή του μύθου ή όχι και γιατί;
["Η μυθική μορφή με την οποία ο Πρωταγόρας ντύνει την άποψή του για τη γένεση του πολιτισμού δεν μας επιτρέπει να πάρουμε κάθε λέξη του τοῖς μετρητοῖς", W. Jaeger. Πρόκειται βέβαια για συμβολισμούς και θα πρέπει να δούμε την παρέμβαση του Προμηθέα ως φάση της εξέλιξης, στην οποία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιβίωση του ανθρώπου και την προσαρμογή του στο φυσικό περιβάλλον, πραγματοποιείται η γένεση των τεχνών και σχηματίζονται οι πρώτες κοινωνίες. Στην προηγούμενη φάση (του Επιμηθέα) συντελείται ο βιολογικός σχηματισμός του ανθρώπου.]
Ο Πρωταγόρας έχει ήδη καταστήσει σαφές πως πρόκειται να εξηγήσει γιατί θεωρεί την αρετή διδακτή, με έναν μύθο, που είναι πιο χαριτωμένο από το να αναπτύξει το ζήτημα με μια διάλεξη. Αυτό σημαίνει ότι στα πλαίσια του μύθου δεν απαιτούνται εκτενείς αναλύσεις και τεκμηριώσεις, καθώς τα διάφορα στοιχεία μπορούν να δοθούν συνοπτικά και να αποδοθούν σε θεϊκές παρεμβάσεις.
Υπ’ αυτή την έννοια οι τεχνικές γνώσεις, τις οποίες οι άνθρωποι κατέκτησαν σταδιακά και προφανώς χρειάστηκε η πάροδος πολλών χρόνων μέχρι να εμπεδωθούν και να βελτιωθούν, αποδίδονται στη μυθική διήγηση στην παρέμβαση του τιτάνα, που τις προσφέρει συνολικά στον άνθρωπο ως δώρο για να αντισταθμίσει τις εγγενείς του ελλείψεις.
Η παρουσίαση των τεχνικών γνώσεων ως a priori (εκ των προτέρων, γνώση που προηγείται της εμπειρίας, εκ γενετής) κτήμα των ανθρώπων, λειτουργεί απλουστευτικά και επιτρέπει στον σοφιστή να αποφύγει μια εκτεταμένη αναφορά στην μακροχρόνια πορεία που απαιτήθηκε για την απόκτηση των βασικών αυτών γνώσεων. Άλλωστε, όπως και με το ζήτημα της δημιουργίας των ανθρώπων, ο Πρωταγόρας δεν μπορεί να έχει μια σαφή εικόνα για το πώς ακριβώς εξελίχθηκε η κατάκτηση των τεχνικών γνώσεων.
Μπορούμε, επομένως, να θεωρήσουμε πως η a priori απόκτηση των τεχνικών γνώσεων, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αποτελεί απλώς έναν συμβολισμό, που διευκολύνει τον σοφιστή να προσπεράσει σημεία της εξέλιξης των ανθρώπων που δεν τα γνωρίζει απόλυτα. Είναι, δηλαδή, σαφές πως η απόκτηση των τεχνικών γνώσεων αποτέλεσε μια μακραίωνη προσπάθεια των ανθρώπων, η οποία όμως στα πλαίσια του μύθου μπορεί εύκολα να αποδοθεί ως συνολική δωρεά του Προμηθέα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου