Ερωτήσεις ΚΕΕ "Ο Κρητικός": Τι δηλώνουν οι διάφοροι ήχοι (βροντές, χοχλός, γλυκός ήχος, τραγούδι βρύσης, αντίλαλος, ήχος λεπτός) στο σκηνικό του ναυαγίου; | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ερωτήσεις ΚΕΕ "Ο Κρητικός": Τι δηλώνουν οι διάφοροι ήχοι (βροντές, χοχλός, γλυκός ήχος, τραγούδι βρύσης, αντίλαλος, ήχος λεπτός) στο σκηνικό του ναυαγίου;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Misha Collins 

Τι δηλώνουν οι διάφοροι ήχοι  (βροντές,  χοχλός,  γλυκός ήχος,  τραγούδι βρύσης, αντίλαλος, ήχος λεπτός) στο σκηνικό του ναυαγίου;

Η πρώτη ηχητική εντύπωση που μας δίνεται στο σκηνικό του ναυαγίου είναι οι βροντές που ακούγονται κατά τη διάρκεια της τρικυμίας, στοιχείο που μας μεταδίδει παραστατικότερα την οργή της φύσης και παρουσιάζει πληρέστερα τις συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει ο ήρωας. Όλος ο χώρος γύρω από τον ήρωα και την αγαπημένη του αντηχεί από τον ήχο της βροντής καθιστώντας σαφέστερη την ένταση της κακοκαιρίας και της θαλασσοταραχής.
Στην αρχή της 3ης ενότητας ο αφηγητής μας επαναφέρει στο σκηνικό του ναυαγίου, όπου η θάλασσα παρουσιάζεται να βρίσκεται σε πλήρη αναταραχή, όπως το νερό που βράζει, μια οπτική και ηχητική παρομοίωση που τίθεται για να υπενθυμίσει την ένταση της τρικυμίας και να αναδείξει εναργέστερα την αντίθεση με την απόλυτη ηρεμία που θα επικρατήσει ξαφνικά.
Στην 5η ενότητα, στα πλαίσια του ναυαγίου, ο ήρωας θα τεθεί υπό την πλήρη κυριαρχία του γλυκύτατου ήχου, που θα ανασύρει μέσα του μνήμες και συναισθήματα, ωθώντας τον σε μια πρωτόγνωρη διονυσιακή κατάσταση με μοναδική επιθυμία να συνεχίσει να μετέχει της μαγείας του ήχου αυτού με κάθε κόστος.
Η μαγεία του γλυκύτατου ήχου είναι τέτοια που ο ήρωας μη μπορώντας να την περιγράψει με λέξεις, θα επιχειρήσει μια σύγκριση με όμορφους ήχους του παρελθόντος, μόνο και μόνο για να τονίσει πως ο ήχος που ακούει τώρα είναι απροσμέτρητα καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο έχει ακούσει στη ζωή του.
Ο γλυκύτατος ήχος είναι ωραιότερος από το τραγούδι μιας κορασιάς που βγαίνει τη νύχτα και τραγουδά τον κρυφό της έρωτα στη βρύση, στα δέντρα και στα λουλούδια. Είναι γλυκύτερος από το κελάηδισμα του κρητικού αηδονιού που ακούγεται από τους ψηλούς βράχους, όπου έχει τη φωλιά του. Είναι καλύτερος κι από τον ήχο του σουραυλιού που άκουγε ο ήρωας στον Ψηλορείτη, όταν πήγαινε εκεί οδηγημένος από τον πόνο του για τα βάσανα της πατρίδας του.
Ο γλυκύτατος ήχος, ήχος λεπτός, εκλεπτυσμένος, είναι σύμφωνα με τον ήρωα θελκτικότερος από οποιονδήποτε άλλο και είναι τέτοια η μαγεία του που ο αντίλαλος δεν τολμά να τον ξαναπεί, μιας και δεν μπορεί να επαναλάβει ακέραιη την ομορφιά του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...