Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 3η: Πώς έλυσε ο Προμηθέας το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει η κατανομή του Επιμηθέα; | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 3η: Πώς έλυσε ο Προμηθέας το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει η κατανομή του Επιμηθέα;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
John Osgood

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 3η

Πώς έλυσε ο Προμηθέας το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει η κατανομή του Επιμηθέα;

Ο Προμηθέας βλέποντας τον άνθρωπο να είναι τελείως απροστάτευτος απέναντι στα άλλα ζώα και στις καιρικές συνθήκες, μπήκε κρυφά στο κοινό εργαστήρι του Ηφαίστου και της Αθηνάς και έκλεψε τη φωτιά, αλλά και τις τεχνικές γνώσεις των δύο θεών. [Η θεά Αθηνά αντιπροσωπεύει τη θεωρητική γνώση και συγκεκριμένα τις τεχνικές γνώσεις ενώ ο Ήφαιστος αντιπροσωπεύει την πρακτική γνώση και συγκεκριμένα την εφαρμογή των τεχνικών γνώσεων της Αθηνάς με τη βοήθεια της φωτιάς (σὺν πυρί).]
Ο Προμηθέας δωρίζει στους ανθρώπους τις τεχνικές γνώσεις, αλλά και τη φωτιά, την πολύτιμη αυτή μορφή ενέργειας, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις τεχνικές τους γνώσεις. Άλλωστε, χωρίς τη φωτιά ήταν πρακτικά αδύνατο να αποκτήσει κάποιος τις γνώσεις αυτές και το κυριότερο να τις χρησιμοποιήσει προς όφελός του.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών προσφορών του Προμηθέα, θέτει ουσιαστικά τις βάσεις για τη δημιουργία από τους ανθρώπους του τεχνικού εκείνου πολιτισμού, που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις εγγενείς ελλείψεις του σε ό,τι αφορά τον σωματικό τους εξοπλισμό. Χάρη, δηλαδή, στα δώρα του Προμηθέα, οι άνθρωποι θα ήταν πλέον σε θέση να κατασκευάσουν κατοικίες και όπλα, ώστε να μπορούν να προστατευθούν τόσο από τις εναλλαγές του καιρού, όσο και από τα υπόλοιπα ζώα.
Η προσφορά, βέβαια, του Προμηθέα δεν ήταν πλήρης, υπό την έννοια ότι δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει για τους ανθρώπους και την πολιτική ικανότητα, που θα τους έδινε την ευκαιρία να συγκροτήσουν αρμονικά οργανωμένες κοινωνίες, καθώς αυτή βρισκόταν στην κατοικία του Δία και φυλασσόταν από φοβερούς φρουρούς.
Εντούτοις, τα δώρα του Προμηθέα επαρκούσαν για τη θεμελίωση του τεχνικού πολιτισμού και εξασφάλιζαν έτσι στους ανθρώπους, όχι μόνο την προστασία τους, αλλά και τις απαραίτητες συνθήκες για τη βελτίωση της ζωής τους μέσα από την αξιοποίηση των νοητικών τους ικανοτήτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...