Ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στα διηγήματα του Ιωάννου
Ο Ιωάννου έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη τη θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του γι’ αυτό και της δίνει κεντρικό ρόλο στα κείμενά του. Η Θεσσαλονίκη δηλαδή αποτελεί το βασικό χώρο που διαδραματίζονται οι ιστορίες του, αποκτώντας κάποτε και χρήση συμβόλου, ενώ παράλληλα ο συγγραφέας παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις αλλαγές που γίνονται με τα χρόνια σε αυτή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας που έχει η Θεσσαλονίκη για τον Ιωάννου αποτελεί το διήγημα «Τα σκυλιά του Σέιχ-σου», στο οποίο ο συγγραφέας θυμάται τα νεανικά του χρόνια. Σημαντικές εμπειρίες, αγαπημένα πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια και ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του είναι όλα συνδυασμένα με τους ήχους της πόλης του. Κάθε σημείο και κάθε ήχος της Θεσσαλονίκης θυμίζει στον Ιωάννου κάτι σημαντικό από τη ζωή του, δείχνοντας πόσο συνδεδεμένος είναι μαζί της.
Η αγάπη του Ιωάννου για την πόλη του γίνεται σαφής άλλωστε και στο διήγημα «Στου Κεμάλ το σπίτι». Εδώ ο συγγραφέας με αφορμή την ιστορία μιας Τουρκάλας που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να δει το σπίτι που μεγάλωσε, μας εκφράζει την άποψή του για τις αλλαγές που γίνονται στην πόλη του. Ο συγγραφέας δηλώνει ότι δεν του αρέσουν καθόλου οι πολυκατοικίες και τα καινούρια κτίρια που αλλοιώνουν την εικόνα της πόλης του όπως ο ίδιος τη γνώρισε και την αγάπησε.
Μια παρόμοια άποψη εκφράζει ο Ιωάννου και στο διήγημα «Ομίχλη» στο οποίο παράλληλα δίνει στη Θεσσαλονίκη ένα ξεχωριστό ρόλο. Ο συγγραφέας μας περιγράφει τη συνήθειά του να περπατά μόνος στην ομίχλη και μας παρουσιάζει την επαφή του με τους φίλους του που χάθηκαν. Εκείνοι έχουν ήδη περάσει την Πορτάρα και τον καλούν να τους ακολουθήσει. Η Πορτάρα συμβολίζει την είσοδο στον άλλο κόσμο και εντάσσει τη Θεσσαλονίκη στην πλοκή του διηγήματος με συμβολικές διαστάσεις.
Η γενέτειρα του Ιωάννου, επομένως, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο έργο του καθώς αποτελεί τη μεγάλη του αγάπη στην οποία διαρκώς επιστρέφει με την ανάμνηση. Η Θεσσαλονίκη μας δίνεται όχι μόνο ως ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος, αλλά και ως ο χώρος στον οποίο ο συγγραφέας έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τα οποία αποτελούν παράλληλα και το υλικό των ιστοριών που μας αφηγείται.
Λέξεις 350
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου