Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Όνειρο στο κύμα»: Στις περιγραφές του Παπαδιαμάντη υπάρχουν επιδράσεις από το Ρομαντισμό. Ποια στοιχεία της «σκηνογραφίας» συμβάλλουν σ’ αυτή την εντύπωση;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Print Friendly and PDF
Bob Orsillo 

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Όνειρο στο κύμα»

Στις περιγραφές του Παπαδιαμάντη υπάρχουν επιδράσεις από το Ρομαντισμό. Ποια στοιχεία της «σκηνογραφίας» συμβάλλουν σ’ αυτή την εντύπωση;

Η περιγραφή του τοπίου, καθώς ο συγγραφέας προετοιμάζει τον εγκλωβισμό του ήρωά του και την πρώτη του επαφή με το όνειρο, μας δίνεται με μια αρκετά ρομαντική διάθεση. Ήδη από την πρώτη στιγμή που ο νεαρός ήρωας αποφασίζει να κολυμπήσει το σκηνικό αρχίζει να αποκτά μια ειδυλλιακή διάσταση: «ἔβλεπα μίαν πτυχὴν ἀπὸ τὴν πορφύραν τοῦ ἥλιου, ποὺ εἶχε βασιλέψει ἐκείνην τὴν στιγμήν.» Ο ήλιος δύει και χρωματίζει για ύστατη φορά τον ουρανό με πορφυρά χρώματα «Ἦτον ἡ οὐρὰ τῆς λαμπρᾶς ἁλουργίδος ποὺ σύρεται ὀπίσω...», δημιουργώντας μια υπέροχη εικόνα.
Ο ουρανός με τους τελευταίους χρωματισμούς της ημέρας και το σημείο της θάλασσας που θα κολυμπήσει ο ήρωας: «Δεξιὰ ἀπὸ τὸν μέγαν κυρτὸν βράχον μου, ἐσχηματίζετο μικρὸν ἄντρον θαλάσσιον, στρωμένον μὲ ἄσπρα κρυσταλλοειδῆ κοχύλια καὶ λαμπρὰ ποικιλόχρωμα χαλίκια, ποὺ ἐφαίνετο πῶς τὸ εἶχον εὐτρεπίσει καὶ στολίσει αἱ νύμφαι τῶν θαλασσῶν.» έχουν μια ιδανική ομορφιά, δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα αλλά και το ιδανικό τοπίο για κάτι που ξεπερνά την καθημερινότητα.
Η εμφάνιση της Μοσχούλας στο προσκήνιο γίνεται υπό το φως της σελήνης, στοιχείο που μας παραπέμπει σε ανάλογα σκηνικά των συγγραφέων του ρομαντισμού. Υπό το φως της σελήνης θα παρακολουθήσει ο νεαρός αφηγητής την κοπέλα να κολυμπά γυμνή και θα μαγευτεί από την ομορφιά του σώματός της «Ἦτον ἀπόλαυσις, ὄνειρον, θαῦμα...» Τα στοιχεία επομένως που υποδηλώνουν την επίδραση του ρομαντισμού είναι η ομορφιά της τοποθεσίας αλλά και ο χρόνος που επιλέγει ο συγγραφέας για να τοποθετήσει τη συνάντηση των δύο ηρώων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λατινικά Γ ΛυκείουΘεωρία - Ασκήσεις Συντακτικού - Γραμματική

X