Η αίσθηση εγκλωβισμού στα ποιήματα του Καβάφη | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Η αίσθηση εγκλωβισμού στα ποιήματα του Καβάφη

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Will Bullas

Η αίσθηση εγκλωβισμού στα ποιήματα του Καβάφη (Κλειστός χώρος)



Ο Καβάφης στην ποίησή του συχνά ασχολείται με το θέμα του εγκλωβισμού των ανθρώπων και της εκμηδένισης των ευκαιριών τους για αλλαγή. Τα άτομα στην ποίηση του Καβάφη είτε αδυνατούν να ξεφύγουν από τους περιορισμούς που τους θέτει η κοινωνία είτε βασανίζονται από τη σχεδόν προαποφασισμένη καταδίκη των προσπαθειών τους για μια καλύτερη ζωή είτε παραμένουν ακινητοποιημένοι εξαιτίας των δικών τους ελλείψεων.
Μια υποβλητική εικόνα εγκλωβισμού μας δίνει ο ποιητής στο ποίημα «Τείχη», όπου το ποιητικό υποκείμενο παρουσιάζεται παγιδευμένο μέσα σε τείχη που έχουν χτίσει ολόγυρά του. Τα τείχη αποτελούν ένα σύμβολο που μπορεί να αντιπροσωπεύει για κάθε αναγνώστη κάτι διαφορετικό. Ο εγκλωβισμός ενδέχεται να έχει προκύψει από την κοινωνία, από τη θρησκεία ή πολύ απλά από τους περιορισμούς που θέτει το ίδιο το άτομο στον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση ο ποιητής μας μεταφέρει ένα αίσθημα εγκλωβισμού που κατά καιρούς έχουν βιώσει οι περισσότεροι άνθρωποι.
Κάποιες φορές ακόμη κι ο ίδιος ο άνθρωπος ευθύνεται για την αδυναμία του να ξεφύγει από τα λάθη του και να φτιάξει μια καινούρια ζωή. Το μήνυμα αυτό μας περνά ο ποιητής στο ποίημα «Η πόλις». Εδώ η επιθυμία που εκφράζει ο ένας συνομιλητής να φύγει από την πόλη όπου τώρα μένει, διαψεύδεται πλήρως. Η απάντηση που έρχεται με απόλυτο τρόπο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξεφύγει γιατί πολύ απλά την πόλη την κουβαλά μέσα του.
Επιπλέον, ο ποιητής αποκλείει κάθε δυνατότητα επιτυχίας, παρομοιάζοντας τις προσπάθειές μας με τις μάταιες προσπάθειες των Τρώων. Στο αντίστοιχο ποίημα ο Καβάφης ολοκληρώνει την εικόνα εγκλωβισμού των ανθρώπων, δηλώνοντας ότι παρά τις ελπίδες που έχουμε οι προσπάθειές μας είναι καταδικασμένες να καταλήξουν σε αποτυχία. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεφύγουν από την πλήρη αδυναμία της φύσης τους που είναι βασισμένη στο φόβο και την ανασφάλεια.
Ο Καβάφης μέσα στην ποίησή του έχει καταφέρει να αποδώσει με μοναδικές εικόνες εγκλωβισμού μια βασική αλήθεια για τη ζωή μας. Οι άνθρωποι είναι τόσο ελεύθεροι όσο τους επιτρέπει η κοινωνία στην οποία ζουν, οι προσωπικές τους αρχές και οι ανασφάλειές τους. Μπορούν άλλωστε να πετύχουν μόνο όσα τους επιτρέπει η προσωπική τους ικανότητα να διαχειριστούν τα δεδομένα της ζωής τους.

Λέξεις 350

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...