Ερωτήσεις ΚΕΕ Γεώργιος Βιζυηνός «Το αμάρτημα της μητρός μου»:Γιατί η μητέρα θεωρεί την «παίδεψι» από την Κατερινιώ "παρηγοριά κι ελαφροσύνη";

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Print Friendly and PDF
Ilse Kleyn

Γεώργιος Βιζυηνός «Το αμάρτημα της μητρός μου»

Γιατί η μητέρα θεωρεί την «παίδεψι» από την Κατερινιώ «παρηγοριά κι ελαφροσύνη»;

Οι ασίγαστες ενοχές της μητέρας την ωθούν σε μια διαρκή αναζήτηση εξιλέωσης και μια διάθεση αυτοτιμωρίας, καθώς θεωρεί πως μόνο αν βασανιστεί για το αμάρτημά της θα μπορεί να ελπίζει σε μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση από το Θεό, όταν την κρίνει για τις πράξεις της. «Καθὼς τὸ λὲγ' ὁ λόγος, ξένο παιδί 'ναι παίδεψι. Μὰ γιὰ μένα ἡ παίδεψι αὐτὴ εἶναι παρηγοριὰ κ' ἐλαφροσύνη. Γιατὶ ὅσο περισσότερο τυρρανηθῶ καὶ χολοσκάσω, τόσο 'λιγώτερο θὰ μὲ παιδέψῃ ὁ Θεὸς γιὰ τὸ παιδὶ 'ποὺ πλάκωσα.» Η μητέρα είναι πιστή στις παραδόσεις του χριστιανισμού και θεωρεί ότι όσο βρίσκεται εν ζωή πρέπει να φροντίζει για την αιώνια ζωή που θα ακολουθήσει την κρίση. Για τη μητέρα το πλάκωμα του μωρού αποτελεί το μεγαλύτερο αμάρτημά της, για το οποίο πρέπει με κάποιο τρόπο να λάβει συγχώρεση από το Θεό, κι αυτός ο τρόπος, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνεται η μητέρα, είναι να ταλαιπωρηθεί η ίδια και παράλληλα να προσφέρει στους άλλους ανθρώπους όσο περισσότερα μπορεί.


Ερωτήσεις ΚΕΕ "Το αμάρτημα της μητρός μου": Να χαρακτηρίσετε τη στάση της Αννιώς απέναντι στα αδέρφια της, συγκρίνοντάς την με εκείνη της μητέρας της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λατινικά Γ ΛυκείουΘεωρία - Ασκήσεις Συντακτικού - Γραμματική

X