Ερωτήσεις ΚΕΕ Πλάτωνα «Πολιτεία» Ενότητα 11η: Να περιγράψετε με λίγα λόγια την εικόνα του σπηλαίου | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πλάτωνα «Πολιτεία» Ενότητα 11η: Να περιγράψετε με λίγα λόγια την εικόνα του σπηλαίου

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips

Rob Woodcox

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πλάτωνα «Πολιτεία» Ενότητα 11η

Να περιγράψετε με λίγα λόγια την εικόνα του σπηλαίου ή να τη δώσετε με σχέδιο.

Η σπηλιά -η υπόγεια κατοικία που μοιάζει με σπηλιά- παρουσιάζετε απ’ τον φιλόσοφο να έχει την είσοδό της ανοιχτή προς το φως του ήλιου σε όλο της το μάκρος. Εντούτοις, οι άνθρωποι που ζουν από παιδιά σε αυτή δεν μπορούν να δουν το φως του ήλιου, αφενός γιατί βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση στο βάθος της σπηλιάς κι αφετέρου γιατί είναι δεμένοι, στα χέρια, στα πόδια και στον αυχένα, με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπουν μόνο μπροστά στο εσωτερικό τοίχωμα της σπηλιάς.
Η είσοδος της σπηλιάς είναι τόσο ψηλά και σε τέτοια απόσταση σε σχέση με το σημείο όπου βρίσκονται οι δεσμώτες, ώστε να μη φτάνει σε αυτούς το φως του ήλιου. Το μόνο φως που φτάνει σ’ αυτούς είναι από μια φωτιά που βρίσκεται μακριά και πολύ ψηλότερα από εκείνους. Ενώ ανάμεσα στη φωτιά και τους δεσμώτες υπάρχει ένας δρόμος στο πλάι του οποίου έχει χτιστεί ένας τοίχος.
Πίσω από αυτόν τον τοίχο -απ’ τη μεριά που είναι η φωτιά- περνούν άνθρωποι που κουβαλούν, ψηλότερα απ’ τον τοίχο, διάφορα αντικείμενα κατασκευασμένα από ξύλο ή πέτρα (ανδριάντες αλλά και ομοιώματα πλήθους πραγμάτων). Το ύψος του τοίχου είναι τέτοιο ώστε να καλύπτει τους ανθρώπους που κουβαλούν τα αντικείμενα, όχι όμως και τα αντικείμενα που εκείνοι μεταφέρουν. Έτσι, στο βάθος της σπηλιάς και μπροστά στα μάτια των δεσμωτών εμφανίζονται οι σκιές των πραγμάτων που μεταφέρουν οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα τα μόνα οπτικά ερεθίσματα που έχουν οι δεσμώτες να είναι οι σκιές των αντικειμένων. Ενώ οι μόνες ομιλίες που ακούν είναι εκείνες των ανθρώπων που μεταφέρουν τα αντικείμενα, μη γνωρίζοντας όμως την ύπαρξή τους οι δεσμώτες αποδίδουν τις ομιλίες αυτές στις σκιές που βλέπουν μπροστά τους και τις οποίες εκλαμβάνουν ως τη μόνη πραγματικότητα. 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...