Κυριάκος Ευθυμίου «Ο μαντατοφόρος»
να θκιανεφτούσιν νάκκον στον Μακρύδρομον.
άμαν είδαν τες σημαίες τζιαι τα ττέλια
εστραφήκαν βουρητοί στα χώματα.
μες στη μέσην της στράτας σιυφτός.
Εν είπεν τίποτε
τίποτε.
*θκιανεφτούσιν: σεργιανίσουν,
*νάκκον: λίγο,
*Μακρύδρομος: κύριος εμπορικός δρόμος, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας,
*γουρσουλλίκια: γουρσουζιές,
*ττέλια: συρματοπλέγματα,
*βουρητοί: τρέχοντας,
*εδίκλησεν: έστρεψε το βλέμμα.
να θκιανεφτούσιν νάκκον στον Μακρύδρομον.»
άμαν είδαν τες σημαίες τζιαι τα ττέλια
εστραφήκαν βουρητοί στα χώματα.»
μες στη μέσην της στράτας σιυφτός.
Εν είπεν τίποτε
τίποτε.
Η σιωπή του μαντατοφόρου αποκτά, μάλιστα, διττή σημασία, καθώς δεν εκφράζει μόνο την απόγνωση, αλλά και την αδυναμία πρόβλεψης του μέλλοντος. Ο μαντατοφόρος αδυνατεί να αποκαλύψει ποια θα είναι η πορεία της διχοτομημένης πόλης και της νήσου, αφού δεν μπορεί να διακρίνει με ποιον τρόπο θα καταστεί εφικτή η επίλυση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος. Υπό αυτή την έννοια, η απουσία μηνύματος συμπυκνώνει την αίσθηση ενός αξεπέραστου αδιεξόδου.
Με τη δημιουργία της Παρεμβαλλόμενης Γραμμής του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, όπως επίσημα ονομάζεται, το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, αλλά και ολόκληρη η επαρχία, διαιρέθηκαν και η, μέχρι τότε, απρόσκοπτη ανάπτυξή της πόλης προς όλες τις κατευθύνσεις διακόπηκε. Τα δύο τμήματα γύρισαν αμφότερα την πλάτη και αναπτύσσονταν αντίθετα από την Ουδέτερη Ζώνη, η οποία αποτελούσε απροσπέλαστο όριο μεταξύ τους.
Μέχρι σήμερα, η πρωτεύουσα λειτουργεί, ουσιαστικά, σα δύο ξεχωριστές πόλεις, με την καθεμία να αναπτύσσεται ανεξάρτητα, αγνοώντας, πολεοδομικά, την ύπαρξη της άλλης.
Εκτός του ότι επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πολεοδομική εξέλιξη της ευρύτερης Λευκωσίας, η Ουδέτερη Ζώνη, διαχωρίζοντας την εντός των τειχών πόλη σε δύο τμήματα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο και για το ιστορικό κέντρο.
Με τη δημιουργία της, οι κάποτε πιο πολυσύχναστοι δρόμοι της πρωτεύουσας διακόπηκαν βίαια με την παρεμβολή υλικών εμποδίων ως οδοφράγματα. Τα επόμενα χρόνια, οι περιοχές που γειτνίαζαν άμεσα με αυτήν ερημώθηκαν και υπέπεσαν σε φυσική φθορά. Ως αποτέλεσμα, η εντός των τειχών πόλη έπαψε να αποτελεί το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο και οδηγήθηκε σταδιακά σε μαρασμό. Σήμερα, έπειτα από μία περίοδο υποβάθμισης, παρόλο που ο ιστορικός πυρήνας της Λευκωσίας άρχισε να αναζωογονείται, η Ουδέτερη Ζώνη εξακολουθεί να αποτελεί μία νεκρή λωρίδα γης, η οποία έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με την έντονη δραστηριότητα που εκτυλίσσεται εκατέρωθέν της.
Μετά το 1974, η επικοινωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είχε γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Έτσι, όταν το 2003 έγινε διάνοιξη οδοφραγμάτων, από όπου επιτρεπόταν η ελεγχόμενη διέλευση από τη μία πλευρά στην άλλη, εισήχθησαν νέα δεδομένα ως προς την επαφή των δύο κοινοτήτων.
Κατά μήκος της Ουδέτερης Ζώνης, έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα εννιά συνολικά οδοφράγματα, τα δύο τελευταία το Νοέμβριο του 2018. Σε όλο το νησί συνολικά, οι διελεύσεις για το 2018 έφτασαν τα δύο εκατομμύρια, αριθμός που αυξάνεται κάθε χρονιά.
Η πρώτη διάνοιξη έγινε έξω ακριβώς από την παλιά πόλη της Λευκωσίας, στο δρόμο δίπλα από το ιστορικό ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, το οποίο βρίσκεται πλέον εντός της Ουδέτερης Ζώνης, υπό τον έλεγχο του Ο.Η.Ε.. Το 2008 δημιουργήθηκε και το πέρασμα του πεζόδρομου της Λήδρας, που αποτελεί το μοναδικό, μέχρι σήμερα, πέρασμα στην εντός των τειχών πόλη και το οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αναζωογόνηση του κέντρου. Ενδεικτικά, από το σημείο ελέγχου της οδού Λήδρας, εκτελούνται, επί του παρόντος, περίπου χίλιες διελεύσεις πεζών ημερησίως.
Με τη διακίνηση και επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, η μεταξύ τους συνεργασία έπαψε να περιορίζεται σε ζητήματα πολεοδομίας και οι δικοινοτικές δράσεις έγιναν πιο συστηματικές και οργανωμένες, με τη συμμετοχή, όχι μόνο πολιτών, αλλά και επίσημων φορέων, ενώ επεκτάθηκαν σε διάφορα πεδία, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η επιχειρηματικότητα.
Η δεύτερη, μεγάλης κλίμακας, ανθρωπογενής ασυνέχεια στον αστικό ιστό της Λευκωσίας είναι αποτέλεσμα της ενετικής Οχυρωματικής Ζώνης, η οποία αποτελείται από τα κυκλικά τείχη και την τάφρο που τα περιβάλλει.
Σχεδιάστηκαν το 1567 από τον Ενετό αρχιτέκτονα μηχανικό Giulio Savorgnan, με θεωρητικό κέντρο τον τότε καθεδρικό της Αγίας Σοφίας (σήμερα Selimiye Camii) και περιλαμβάνουν έντεκα πανομοιότυπους καρδιόσχημους προμαχώνες, οι οποίοι πήραν τα ονόματά τους από τις οικογένειες Ενετών που χρηματοδότησαν την οικοδόμησή τους.
Μετά το κτίσιμό των τειχών, για να μπει κανείς στην πόλη, έπρεπε να περάσει μία από τις τρεις πύλες τους: την πύλη Κερύνειας βόρεια, την πύλη Αμμοχώστου στα ανατολικά ή την πύλη Πάφου στα δυτικά.
Τα τείχη, με το πρωτότυπο σχέδιο οχύρωσης, σύμφωνο με τις αμυντικές μεθόδους της εποχής, έχουν διάμετρο περίπου 1,5 χιλιόμετρο και εξωτερική περίμετρο γύρω στα 5 χιλιόμετρα. Το ύψος τους όταν χτίστηκαν έφτανε τα 12 μέτρα, ενώ σήμερα κυμαίνεται από 4 μέχρι 7 μέτρα.


0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου