Ο έρωτας στα διηγήματα του Ιωάννου | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ο έρωτας στα διηγήματα του Ιωάννου

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Bryan Ubaghs

Ο έρωτας στα διηγήματα του Ιωάννου

Οι σχέσεις των ανθρώπων στα πεζογραφήματα του Ιωάννου επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ιστορικές συγκυρίες και από τα αυστηρά ήθη της εποχής. Ο πόλεμος και οι στερήσεις δυσκολεύουν τις σχέσεις ενώ, παράλληλα, οι αυστηρές ηθικές αρχές της εποχής αναγκάζουν τους ανθρώπους να επιδιώκουν το γάμο με κάθε κόστος. Οι δυσκολίες αυτές, φυσικά, οδηγούν κάποτε και στην πλήρη απόρριψη του έρωτα.
Οι επιπτώσεις των ιστορικών εξελίξεων και οι αυστηρές ηθικές αρχές, στις σχέσεις των ανθρώπων, γίνονται σαφείς στο διήγημα «Το Βουγγάρι». Εδώ βλέπουμε τον έρωτα μιας κοπέλας για έναν μηχανικό, με τον οποίο πολύ σύντομα και προτού παντρευτούν έρχεται σ’ επαφή και μένει έγκυος. Η κοπέλα κρύβεται από τους γονείς της μέχρι να γεννήσει και με κόπο κατορθώνει να παντρευτεί τον άντρα που αγαπά, αλλά σύντομα θα μείνει μόνη της καθώς οι Γερμανοί θα τον εκτελέσουν εξαιτίας της συμμετοχής του στην αντίσταση.
Μια πιο αισιόδοξη ιστορία αγάπης μας παρουσιάζει ο συγγραφέας στο «Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ». Η κόρη ενός πρόσφυγα παρόλο που δεν είναι όμορφη και δεν βρίσκεται πια στην πρώτη της νεότητα, ερωτεύεται ένα νεαρό. Ο νεαρός αυτός είναι τεμπέλης και δεν κατορθώνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συγγενών της κοπέλας, γι’ αυτό και τον απομακρύνουν. Εντούτοις, με την επιμονή του και χάρη στην αγάπη που έχει για εκείνον η κοπέλα, κατορθώνει να τους πείσει να τον δεχτούν ξανά και να του επιτρέψουν να την παντρευτεί.
Μια διαφορετική εικόνα βλέπουμε στο διήγημα «Η Ευτυχούλα», η ηρωίδα του οποίου στην προσπάθειά της να ευχαριστήσει τους αυστηρούς γονείς της αποφεύγει τελείως τον έρωτα. Η Ευτυχούλα παρά το γεγονός ότι είναι όμορφη και έχει μια καλή δουλειά, εγκλωβίζεται στους κανόνες ηθικής που της επιβάλουν οι γονείς της με αποτέλεσμα ακόμη και μετά το θάνατό τους να μην τολμήσει να γνωρίσει τον έρωτα και να φτιάξει μια δική της οικογένεια.
Ο έρωτας, όπως και κάθε είδους διαπροσωπική σχέση, συμπαρασύρεται από τις άσχημες ιστορικές συνθήκες που για χρόνια ταλαιπώρησαν τη χώρα. Οι ήρωες του Ιωάννου προσπαθούν να βιώσουν την ομορφιά του έρωτα, δοκιμάζονται πολύ και αποδεικνύουν ότι ο έρωτας παραμένει ακόμη και στις σκληρότερες εποχές μια σημαντική πηγή δύναμης απέναντι στις δυσκολίες της ζωής.

Λέξεις 350

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...