Γεώργιος Βιζυηνός «Το αμάρτημα της μητρός μου»: Ποια συναισθηματική κατάσταση του αφηγητή ανιχνεύεται στη φράση: «Δόσ’ του πίσου αν μ’ αγαπάς»;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Print Friendly and PDF
Natalia Tejera

Γεώργιος Βιζυηνός «Το αμάρτημα της μητρός μου»

Ποια συναισθηματική κατάσταση του αφηγητή ανιχνεύεται στη φράση: «Δόσ’ του πίσου αν μ’ αγαπάς»;


Ο αφηγητής μη έχοντας συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι για τη μητέρα του να μείνει πιστή στην απόφασή της να αναθρέψει και το δεύτερο κορίτσι που υιοθέτησε, προσπαθεί να τη φέρει αντιμέτωπη μ’ ένα δίλημμα για να την πείσει να επιστρέψει πίσω το Κατερινιώ: «αν μ’ αγαπάς, θα το δώσεις πίσω το κορίτσι». Ο αφηγητής όντας βέβαιος για την αγάπη που του έχει η μητέρα του προσπαθεί να την πιέσει συναισθηματικά, ζητώντας της να επιστρέψει το κορίτσι για χάρη του, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει να τη μητέρα του να απαλλαγεί από το βάρος της υιοθεσίας.
Η πρόθεση του αφηγητή είναι φυσικά να βοηθήσει τη μητέρα του, αλλά δεν έχει υπολογίσει το πόσο αφοσιωμένη είναι η μητέρα του στο υιοθετημένο παιδί. Η σκέψη του αφηγητή ότι το Κατερινιώ είναι ένα βάρος για τη μητέρα του, είναι λανθασμένη κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δε γνωρίζει το αμάρτημα της μητέρας του. Επομένως, ο εκβιασμός που επιχειρεί, με την πρόθεση να απαλλάξει τη μητέρα του από μια κοπιώδη υποχρέωση, καταλήγει τελικά στο να πληγώσει τη μητέρα αντί να την ωθήσει προς μια -κατά την άποψη του αφηγητή- ωφέλιμη απόφαση.

Δείτε επίσης:

Γεώργιος Βιζυηνός «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου;»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λατινικά Γ ΛυκείουΘεωρία - Ασκήσεις Συντακτικού - Γραμματική

X