Κυριάκος Ευθυμίου «Αλλαγή» | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Κυριάκος Ευθυμίου «Αλλαγή»

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips

Smetek 

 
Κυριάκος Ευθυμίου «Αλλαγή»
 
Ημίχρονο
ας μπουν άλλοι στο γήπεδο
ας παίξουνε στις λάσπες άλλοι
ας φορέσουν άλλοι
τα ωχρά παντελονάκια του χαμού.
 
Κυριάκος Ευθυμίου, Κυρτός αλατοπώλης, Εκδόσεις Εντευκτηρίου
 
Με το σύντομο αυτό ποίημα ο Κυριάκος Ευθυμίου αποδίδει με ιδιαίτερα δραστικό τρόπο τις δυσκολίες της ζωής και την ανάγκη που αισθάνονται κάποτε οι άνθρωποι να τους δοθεί η ευκαιρία να ξεφύγουν από τους συνεχείς αγώνες. Με την αλληγορική παρουσίαση της ζωής ως ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, ο ποιητής μεταδίδει εναργώς το αίσθημα της αδιάκοπης προσπάθειας και της έντασης που διακρίνει τον ανθρώπινο βίο. Έτσι, όπως στο πλαίσιο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα οι παίκτες αντικαθίστανται από άλλους, προκειμένου να ξεκουραστούν και να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους, το ποιητικό υποκείμενο εκφράζει το αίτημα μιας ανάλογης δυνατότητας αλλαγής στο πλαίσιο της πραγματικής ζωής.
Με την επαναφορά του τροπικού δείκτη «ας» μέσω του οποίου εκφράζεται προτροπή το ποιητικό υποκείμενο εκφράζει εμφατικά την ανάγκη αλλαγής των «παικτών» στον αγώνα της ζωής. Έναν αγώνα δύσκολο, όπως αυτό δηλώνεται με την αναφορά στις λάσπες, και έτι περαιτέρω έναν αγώνα που δίνεται μέχρις εσχάτων, όπως προκύπτει από τον καταληκτικό στίχο του ποιήματος «τα ωχρά παντελονάκια του χαμού». Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνεται σαφές πως ο αγώνας στον οποίο δυνητικά αναφέρεται ο ποιητής είναι ένας αγώνας επιβίωσης μια κυριολεκτική μάχη ίσως. Ακόμη, βέβαια, κι αν ο ποιητής δεν υπονοεί τη διεξαγωγή μιας πραγματικής μάχης, η ίδια η ζωή από μόνη της διαμορφώνει συχνά τόσο δύσκολες συνθήκες για τους ανθρώπους, ώστε εκείνοι να αισθάνονται πως παλεύουν για την ίδια τους την επιβίωση.  
Η επίταση των δυσκολιών που προσδίδει στον αγώνα της ζωής τον κρίσιμο χαρακτήρα μιας μάχης για επιβίωση, καθιστά εύλογο το αίτημα του ποιητή για τη δυνατότητα αλλαγής των «παικτών». Στην πραγματική ζωή, ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή δεν είναι εφικτή, εφόσον οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους οι ίδιοι μέχρι τέλους. Η ζωή δεν έχει διαλείμματα ή δυνατότητες αντικατάστασης, όπως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Η ζωή δεν αφήνει τέτοια περιθώρια στους ανθρώπους γι’ αυτό και πολλές φορές καθίσταται εξουθενωτική και δυσβάσταχτη.
 
 
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...