"Ο Κρητικός" Ερωτήσεις Σχολικού, Ενότητα 2η: Η ενότητα αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο ο αφηγητής προσπαθεί να πείσει τους υποθετικούς ακροατές για την αλήθεια των λεγομένων του. Γιατί;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Print Friendly and PDF
Tobi Czumak 

Η ενότητα αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο ο αφηγητής προσπαθεί να πείσει τους υποθετικούς ακροατές για την αλήθεια των λεγομένων του. Γιατί; Με ποιον τρόπο προσπαθεί; Τι επικαλείται;

Ο ήρωας αισθάνεται την ανάγκη να διαβεβαιώσει τους ακροατές του για την αλήθεια όσων πρόκειται να τους πει, γιατί αντιλαμβάνεται πως οι περιπέτειές του ξεπερνούν κατά πολύ τις κοινές εμπειρίες των ανθρώπων. Γνωρίζει πως η μετάβαση από την αληθοφανή εμπειρία του ναυαγίου στη μεταφυσική εμπειρία της Φεγγαροντυμένης και του γλυκύτατου ήχου, θα γίνει δεκτή με δυσκολία.
Ο ήρωας επομένως ορκίζεται σε ό,τι είναι ιερότερο για εκείνον, ώστε να δείξει πως όσα θα πει, όσο κι αν μοιάζουν απίστευτα, αποτελούν πραγματικές εμπειρίες του. Ο όρκος του είναι τριμερής, καθώς ο ήρωας επικαλείται: α) τις λαβωματιές που έχουν σημαδέψει το σώμα του, αναφερόμενος ουσιαστικά στους αγώνες του για την ελευθερία της πατρίδας του, β) στους συντρόφους του που σκοτώθηκαν πολεμώντας για την υπεράσπιση της Κρήτης και γ) στην ψυχή της αγαπημένης του, που με το χαμό της του προκάλεσε ανείπωτο πόνο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω του όρκου που δίνει ο ήρωας μαθαίνουμε για το ηρωικό του παρελθόν στην Κρήτη, αλλά και για το χαμό της αρραβωνιαστικιάς του.

Δείτε επίσης:


Ερωτήσεις ΚΕΕ Διονύσιος Σολωμός «Ο Κρητικός»: Πώς λειτουργεί ο όρκος στο ποίημα (στ. 2-4 του 2ου μέρους);

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λατινικά Γ ΛυκείουΘεωρία - Ασκήσεις Συντακτικού - Γραμματική

X