Κοινωνικά προβλήματα στα διηγήματα του Ιωάννου | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Κοινωνικά προβλήματα στα διηγήματα του Ιωάννου

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Michael Wicksted

Κοινωνικά προβλήματα στα διηγήματα του Ιωάννου

Ο Ιωάννου στα διηγήματά του παρουσιάζει την πραγματικότητα, όπως ο ίδιος τη βίωσε, χωρίς να καταφεύγει σε ωραιοποιήσεις και χωρίς να αποφεύγει να μιλήσει για τα καίρια κοινωνικά προβλήματα της εποχής του. Το βασικότερο πρόβλημα της χώρας υπήρξε, βέβαια, η άσχημη οικονομική κατάσταση που επικράτησε για πολλές δεκαετίες και το οποίο είχε αρκετές επιπτώσεις που επηρέασαν καταλυτικά τη ζωή των Ελλήνων.
Ένα από τα κοινωνικά προβλήματα που απασχόλησε ιδιαίτερα τον Ιωάννου είναι η μετανάστευση που σήμανε για την Ελλάδα την απώλεια σημαντικού μέρους του ενεργού της πληθυσμού. Ο συγγραφέας αναφέρεται στο θέμα αυτό στο διήγημα «Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ», όπου παρακολουθεί την ιστορία δύο ζευγαριών προσφύγων, από το γάμο τους μέχρι τη στιγμή που τα παιδιά τους μη μπορώντας να βρουν δουλειά στην Ελλάδα μεταναστεύουν στη Γερμανία. Ο Ιωάννου μάλιστα θεωρεί υπεύθυνους για τη μετανάστευση όσους καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα.
Ο συγγραφέας ασχολείται και με εκείνους που παρέμειναν εδώ και βίωσαν την οικονομική εξαθλίωση. Στο διήγημα «Ο Θανάσης ο φονιάς» μας παρουσιάζει την ιστορία του Θανάση που κατέληξε να σκοτώσει έναν ξάδερφό του, ο οποίος αρνήθηκε να του επιστρέψει τα χρήματα που του χρωστούσε. Η ιστορία του Θανάση είναι ενδεικτική για την δραματική επίδραση που είχε η άσχημη οικονομική κατάσταση, ειδικά σε όσους δεν είχαν την ψυχική δύναμη να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και στις στερήσεις.
Άλλωστε, ακόμη κι αν οι άνθρωποι δεν έφταναν στο έγκλημα, προσπαθούσαν πάντως να αντιμετωπίσουν με κάποιο τρόπο την άσχημη κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πρόσωπα του διηγήματος «Το μαγνητόφωνο της ταβέρνας». Ένας πατέρας που κάθε βράδυ γυρίζει μεθυσμένος στο σπίτι του, μια οικογένεια που στερείται πολλά για να διασφαλίζει ο πατέρας χρήματα για το κρασί του κι ένας ταβερνιάρης που νοιάζεται μόνο να πουλήσει κρασί, αδιαφορώντας για το πώς θα βρει τα χρήματα ο αλκοολικός πατέρας.
Ο Ιωάννου ασχολείται με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και προβληματίζεται με τις επιπτώσεις των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι επιπτώσεις άλλωστε της οικονομικής κρίσης ήταν ήδη αρκετά εμφανείς με τους Έλληνες να καταφεύγουν στο έγκλημα, στη μεταξύ τους εκμετάλλευση αλλά και στο αλκοόλ για να βρουν διέξοδο στην καταθλιπτική αυτή κατάσταση που είχαν περιέλθει.

Λέξεις 350

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...