Ερωτήσεις ΚΕΕ "Το αμάρτημα της μητρός μου": Τι εντύπωση σας δημιουργεί ο τίτλος του διηγήματος; | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ερωτήσεις ΚΕΕ "Το αμάρτημα της μητρός μου": Τι εντύπωση σας δημιουργεί ο τίτλος του διηγήματος;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Gina De Gorna

Γεώργιος Βιζυηνός «Το αμάρτημα της μητρός μου»

Τι εντύπωση σας δημιουργεί ο τίτλος του διηγήματος;

Ο τίτλος του διηγήματος εγείρει ένα βασικό ερώτημα, σχετικά με το ποιο μπορεί να είναι το αμάρτημα της μητέρας και παράλληλα με την κτητική αντωνυμία «μου» καθιστά ιδιαιτέρως εξομολογητική την αναφορά του συγγραφέα. Ο τίτλος αυτός με το αίνιγμα που θέτει προς απάντηση, κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και μας παραπέμπει σ’ έναν παρόμοιο τίτλο του Βιζυηνού, που επίσης θέτει ένα αίνιγμα και οδηγεί το συγγραφέα σε προσωπικές εξομολογήσεις «Ποῖος ἦτον ὁ φονεύς τοῦ ἀδελφοῦ μου».
Αυτό που κυρίως προκαλεί αίσθηση με τους τίτλους αυτούς, δεν είναι τόσο η αινιγματική τους διατύπωση που σαφώς κινεί το ενδιαφέρον, όσο η διάθεση του συγγραφέα να προχωρήσει στην αφήγηση τόσο προσωπικών ιστοριών. Το αμάρτημα της μητέρας του συγγραφέα είναι κάτι τόσο προσωπικό που δε θα μας έκανε εντύπωση αν ο συγγραφέας είχε προτιμήσει να το αποκρύψει. Αντιθέτως, ο Βιζυηνός είναι διατεθειμένος να αποκαλύψει στους αναγνώστες του, όχι μόνο τις προσωπικές αυτές ιστορίες, αλλά ακόμη και τις πλέον προσωπικές του σκέψεις, γεγονός που θα συμβάλλει στην δημιουργία ενός πολύτιμου αφηγηματικού υλικού. Ο Βιζυηνός γράφει για όσα έχει ζήσει, ενισχύοντας με την αλήθεια των βιωμάτων του την αφηγηματική του δύναμη και παράλληλα παρακολουθεί την επίδραση των βιωμάτων αυτών στη ψυχοσύνθεσή του, γεγονός που δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στο αφηγηματικό του υλικό. Ο συγγραφέας δηλαδή μας προσφέρει μια αληθινή προσωπική του ιστορία, που δε διστάζει να την ακολουθήσει ως τις πλέον βαθιές και ιδιαιτέρως εσωτερικές τις επιδράσεις.

Δείτε επίσης:

Ερωτήσεις ΚΕΕ "Το αμάρτημα της μητρός μου": Πώς επηρεάζει ψυχολογικά τον αφηγητή ο εσωτερικός χώρος της εκκλησίας;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...