Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Όνειρο στο κύμα»: Το διήγημα κλείνει με την ίδια φράση με την οποία αρχίζει. Ποια είναι η σημασία του κυκλικού αυτού σχήματος για το διήγημα;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Print Friendly and PDF
Ilse Kleyn

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Όνειρο στο κύμα»

Το διήγημα κλείνει με την ίδια φράση με την οποία αρχίζει. Ποια είναι η σημασία του κυκλικού αυτού σχήματος για το διήγημα;


Ἤμην πτωχὸν βοσκόπουλον εἰς τὰ ὄρη. - Ὢ ἂς ἤμην ἀκόμη βοσκὸς εἰς τὰ ὄρη!...»
Το σχήμα κύκλου στα λογοτεχνικά κείμενα χρησιμοποιείται για να μεταδώσει στον αναγνώστη την αίσθηση της ολοκλήρωσης της ιστορίας, καθώς ο αφηγητής επανέρχεται στην αρχική του αναφορά, η ιστορία του τελειώνει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε.
Στο Όνειρο στο κύμα, η επαναφορά από τον αφηγητή του θέματος της απλής και φυσικής ζωής που είχε όταν ήταν ένας απλός βοσκός στα βουνά του νησιού του, έρχεται να δώσει με έμφαση την επιθυμία του για επιστροφή στην απλότητα και γαλήνη της ζωής μακριά από την κενότητα της μεγαλούπολης. Ο αφηγητής επομένως προσδοκά με την επανάληψη της θεματικής να αφήσει ως πρώτη και τελευταία σκέψη στον αναγνώστη την ομορφιά που κρύβει η ζωή όταν δεν τη φορτώνουμε με περιττές ασχολίες. Η επιθυμία της επιστροφής, άλλωστε, δεν είναι απλώς τμήμα του λογοτεχνικού αυτού έργου, είναι πολύ περισσότερο μια βασική επιθυμία του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος συνθέτει το διήγημά αυτό για να εξυμνήσει τη ζωή στο νησί του και να εκφράσει την ανάγκη που αισθάνεται να εγκαταλείψει την καταθλιπτική και καταπιεστική ζωή της Αθήνας και να επιστρέψει στην όμορφη Σκιάθο.
Η επανάληψη, βέβαια, σχετικά με την επιθυμία του αφηγητή να επιστρέψει στη ζωή που είχε ως βοσκός, δίνεται υπό μορφή ευχής, η οποία είναι προφανές πως δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς ο αφηγητής έχει ήδη κάνει τις επιλογές του και τώρα πια είναι δύσκολο να γυρίσει πίσω και να αναιρέσει τις προσπάθειες τόσων χρόνων.


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Όνειρο στο κύμα»: Το φυσικό στοιχείο εκπροσωπεί στο διήγημα του Παπαδιαμάντη την επιστροφή προς την αγνότητα και εκφράζει τη νοσταλγία του συγγραφέα για την πατρίδα του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λατινικά Γ ΛυκείουΘεωρία - Ασκήσεις Συντακτικού - Γραμματική

X