Γ. Αηδονόπουλος «Μόνο για την αγάπη» | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Γ. Αηδονόπουλος «Μόνο για την αγάπη»

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Lawrence Supino

Γ. Αηδονόπουλος «Μόνο για την αγάπη»


Μόνο για την Αγάπη ας προσπεράσω
κι αυτή τη δύσκολή μου ανηφοριά,
κι ας προσπαθήσω να χαμογελάσω
σαν το λουλούδι στην καλοκαιριά…
Μόνο για την Αγάπη ίσως αξίζει
την πρώιμη μοναξιά μου ν’ αρνηθώ,
πριν, όπως το νερό, που πλημμυρίζει,
με παρασύρει μέσα στο βυθό!
Γύρω μου τάφοι, γύρω μου τα δάκρυα
κάποιων ματιών που κλάψανε πιστά.
Μα εγώ θα μείνω εδώ, σε κάποιαν άκρια,
με τα δικά μου βλέφαρα κλειστά.
Χωρίς να βλέπω τίποτα απ’ τη μπόρα,
κι ας είναι σαν το δέντρο να μαδώ.
Τώρα που όλα τριγύρω σβήνουν … Τώρα!
Μόνο για την Αγάπη, που είναι εδώ!

Πώς χαλυβδώνει η Αγάπη τον ποιητή για να ξεπεράσει τις δυσκολίες; Ποιες ομοιότητες παρατηρείτε με το ποίημα της Πολυδούρη;



Ο Αηδονόπουλος στο ποίημά του καθιστά την ποίηση κίνητρο για να συνεχίσει την πορεία της ζωής του παρά τα προβλήματα που εμφανίζονται και πηγή δύναμης για να ξεφύγει από το αίσθημα της μοναξιάς, το οποίο είναι ικανό να κατακλύσει τη ζωή του. Αντιλαμβάνεται πως γύρω του υπάρχουν τρομερές δυσκολίες, πόνος και φυσικά ο κυρίαρχος θάνατος, αλλά ο ίδιος πιστεύει πως μπορεί να κρατηθεί από την αγάπη, έστω κι αν βιώνει κι ο ίδιος κάποιες απώλειες. Η αγάπη θα τον στηρίξει, θα του δώσει τη δύναμη που χρειάζεται τώρα που οι δυσκολίες πυκνώνουν για να αντέξει τις δοκιμασίες που του παρουσιάζει η ζωή. Η αγάπη, μάλιστα, για την οποία ο ποιητής είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία είναι αυτή τη στιγμή παρούσα στη ζωή του, είναι εδώ, κι αυτό αποτελεί μια επιπλέον ενδυνάμωση στις προσπάθειές του.
Με παρόμοιο τρόπο παρατηρούμε πως η Πολυδούρη στο δικό της ποίημα καθιστά την αγάπη, την αγάπη του καλού της, ως μια ξεχωριστή πηγή δύναμης που καταξίωσε τη ζωή της και τη βοήθησε να αναδείξει τις καλύτερες πτυχές του εαυτού της. Σε μια περίοδο της ζωής τη που η ίδια δεν είχε ακόμη εμπιστοσύνη στον εαυτό της, η αγάπη εκείνου την ενδυνάμωσε, της προσέφερε αυτοπεποίθηση και την ώθησε σε μια εσωτερική πληρότητα. Η ποιήτρια, βέβαια, προχωρά τη θεματική της αγάπης ένα βήμα παραπέρα καθώς δηλώνει πως τελικά μόνο για την αγάπη εκείνου γεννήθηκε.
Η κοινή θέση πάντως και των δύο ποιητών είναι πως η αγάπη μπορεί να ενδυναμώσει τον άνθρωπο και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει, γεγονός που την καθιστά εν τέλει ικανό λόγο για να συνεχίσει κάποιος να ζει και να μην παραιτηθεί μπροστά στις δυσκολίες της ζωής. Η αγάπη κατανικά τη μοναξιά και τη θλίψη, ομορφαίνει και καταξιώνει τη ζωή -και οι δύο ποιητές καταφεύγουν σε παρομοιώσεις σχετικές με λουλούδια- και αποτελεί ένα ισχυρό αντίβαρο για το θάνατο που κυριαρχεί παντού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...