Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 7η: Ποια είναι η βασική υποχρέωση του πολίτη; | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 7η: Ποια είναι η βασική υποχρέωση του πολίτη;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Mia DeLode 

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 7η

Ποια είναι η βασική υποχρέωση του πολίτη και με ποιους τρόπους παρεμβαίνει η πολιτεία στην εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής;

Σύμφωνα με τον Πρωταγόρα η βασική υποχρέωση κάθε πολίτη, ώστε να είναι η εφικτή η ύπαρξη και η συνέχεια της πόλης, είναι η συμμετοχή του στην πολιτική αρετή. Ο πολίτης οφείλει να συμμετέχει στη δικαιοσύνη, τη σωφροσύνη και την οσιότητα (την ευσέβεια), καθώς χωρίς αυτά τα γνωρίσματα καθίσταται αδύνατη η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων. Προκειμένου, άλλωστε, να διαφυλαχτεί η καθολικότητα της πολιτικής αρετής, η πολιτεία φροντίζει μέσω της εκπαίδευσης να μεταλαμπαδεύει την πολιτική αρετή στους πολίτες της.
Είναι μάλιστα τόσο απόλυτη η ανάγκη να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες στην πολιτική αρετή, ώστε η πολιτεία δεν αρκείται μόνο στην προσπάθεια εκπαίδευσης των πολιτών, λαμβάνει και τα αναγκαία μέτρα για να τους οδηγήσει στην αρετή, ακόμη κι όταν οι ίδιοι αρνούνται ή αδυνατούν να την υιοθετήσουν. Έτσι, για τους πολίτες που δεν ανταποκρίνονται στην εκπαιδευτική προσπάθεια της πολιτείας, επιβάλλονται τιμωρίες, ώσπου να αντιληφθούν τη λανθασμένη τους πορεία και να οδηγηθούν στη βελτίωση. Στις περιπτώσεις, βέβαια, που ακόμη και οι ποινές αποδεικνύονται ανεπαρκείς, τότε η πολιτεία, προκειμένου να προστατευτεί από τα άτομα αυτά, είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε πολύ αυστηρά μέτρα είτε διώχνοντάς τα από την πόλη είτε σκοτώνοντάς τα.
Η εξορία και η θανάτωση, που αποτελούν τις έσχατες επιλογές της πολιτείας, αναδεικνύουν με το σαφέστερο δυνατό τρόπο την απόλυτη σημασία που έχει για τους πολίτες η συμμετοχή τους στην πολιτική αρετή. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...