Ν. Γλώσσα Γ΄ Λυκείου: Παραδείγματα οργάνωσης επιχειρημάτων | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ν. Γλώσσα Γ΄ Λυκείου: Παραδείγματα οργάνωσης επιχειρημάτων

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips

Ν. Γλώσσα Γ΄ Λυκείου: Παραδείγματα οργάνωσης επιχειρημάτων
 
Η έννοια του επιχειρήματος στην πιο απλή του μορφή συνίσταται στην ύπαρξη ενός βασικού ισχυρισμού και στην αιτιολόγηση/τεκμηρίωση αυτού από τον γράφοντα. Στο πλαίσιο ενός κειμένου, όμως, ο εντοπισμός των επιχειρημάτων δεν αποτελεί πάντοτε μια απλή διαδικασία, διότι ενδέχεται αυτά να είναι ιδιαίτερα εκτενή ή τα βασικά τους συστατικά στοιχεία να διανθίζονται με διευκρινίσεις και σχόλια, τα οποία καθιστούν δυσχερέστερο τον εντοπισμό της βασικής τους δομής.
 
Παραδείγματα επιχειρημάτων
 
1. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την πιθανή σχέση μεταξύ της έκθεσης στη φύση και της δημόσιας υγείας. Το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον οφείλεται αφενός στην ταχεία παγκόσμια δυναμική αστικοποίηση που προκαλεί σημαντική ανησυχία για τη μείωση της επαφής με φυσικούς χώρους πράσινου και για τη μεταβολή του χαρακτήρα της επαφής με τη φύση, και αφετέρου στη διαθεσιμότητα νέων απομακρυσμένων τεχνικών που επιτρέπει την ποσοτικοποίηση των πράσινων χώρων μέσω δορυφορικών εικόνων. Έτσι, ακόμα και στις αστικοποιημένες περιοχές, υπάρχουν χώροι πράσινου, όπως τα πάρκα τα γήπεδα, τα δέντρα στους δρόμους και τα λιβάδια, και για το λόγο αυτό, εξετάζεται η τυχόν επίδραση ακόμα και των μικρών αυτών σχετικών χώρων πράσινου και φύσης στην υγεία των πολιτών που διαμένουν στα αστικά περιβάλλοντα.
Σιάτου Ευανθία
 
Βασικός ισχυρισμός: Ο βασικός ισχυρισμός της γράφουσας, όπως καταγράφεται στη θεματική περίοδο, είναι πως έχει ενισχυθεί το ενδιαφέρον για το πώς η έκθεση στη φύση επηρεάζει τη δημόσια υγεία. Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, συγκεκριμενοποιείται στην πορεία, εφόσον διευκρινίζεται πως αφορά κυρίως τα αστικά περιβάλλοντα και την επίδραση που ασκούν στην υγεία έστω και οι μικροί χώροι πρασίνου που υπάρχουν σε αυτά.
Αιτιολόγηση ισχυρισμού: Ο ισχυρισμός σχετικά με το αυξημένο ενδιαφέρον για την επίδραση της επαφής με τη φύση στην υγεία προκύπτει ως αποτέλεσμα δύο επιμέρους αιτιών. Από τη μία, η αύξηση της αστικοποίησης έχει μειώσει την επαφή με τη φύση, οπότε ενισχύεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις αυτής της μείωσης και, από την άλλη, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών καθιστά εφικτή την καταγραφή μέσω δορυφορικών εικόνων ακόμη και των μικρότερης έκτασης χώρων πρασίνου στα αστικά κέντρα. Ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής αυτής εξέλιξης προκύπτει η διερεύνηση των πιθανών ωφελειών που προκύπτουν από την επαφή, έστω και με αυτούς τους μικρούς χώρους πρασίνου.
 
2. Στη διάρκεια του παιχνιδιού που αναπτύσσουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας παρατηρούνται συχνές διαµάχες και αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά ανάµεσα στην τυπική σύγκρουση και την αναδυόµενη συµπεριφορά σχολικού εκφοβισµού. Στις µεν συγκρούσεις αµφότερες πλευρές εκδηλώνουν έντονα συναισθήµατα όπως π.χ. θυµό. Σε περιπτώσεις δε πρώιµων µορφών σχολικού εκφοβισµού, η µια πλευρά εκδηλώνει δυσάρεστα συναισθήµατα π.χ. φόβο, θλίψη ενώ η άλλη πλευρά δεν δείχνει να τα συµµερίζεται. Εφόσον οι ενέργειες αυτές επαναλαµβάνονται µε συχνότητα προς τον ίδιο αποδέκτη, τότε η συµπεριφορά αυτή δεν αποτελεί ούτε παιγνιώδη αλληλεπίδραση ούτε απλή ανώριµα κοινωνική συµπεριφορά. Υπό συγκεκριµένες συνθήκες, η εν λόγω συµπεριφορά µπορεί να αποτελεί µια πρόδροµη, αναδυόµενη συµπεριφορά σχολικού εκφοβισµού η οποία εάν δεν αντιµετωπιστεί έγκαιρα υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να αποκτήσει σταθερή µορφή στη διάρκεια της πρώτης σχολικής ηλικίας.
Μαρία Βλάχου, Καφένια Μπότσογλου, Ελένη Ανδρέου

Βασικός ισχυρισμός: Ο βασικός ισχυρισμός συνίσταται στο γεγονός πως στις αντιπαραθέσεις μεταξύ παιδιών προσχολικής ηλικίας πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε μια απλή σύγκρουση και στην αναδυόμενη συμπεριφορά σχολικού εκφοβισμού.
Αιτιολόγηση ισχυρισμού: Η αναγκαιότητα αυτής της διάκρισης κρίνεται αναγκαία, διότι αν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση της πρώιμης συμπεριφοράς σχολικού εκφοβισμού, αυτό θα έχει ως πολύ πιθανό αποτέλεσμα την παγίωσή της.
Διευκρινίσεις: Στο πλαίσιο του επιχειρήματος αυτού καταγράφονται οι προϋποθέσεις εκείνες που καθιστούν μια συγκρουσιακή συμπεριφορά δυνητικά ανησυχητική. Ειδικότερα, με σχήμα σύγκρισης-αντίθεσης παρουσιάζονται οι διαφορές ανάμεσα στη συνήθη αντιπαράθεση και σε ό,τι συνιστά πρώιμη ένδειξη εκφοβισμού. Προκειμένου, λοιπόν, να θεωρηθεί ότι μια συμπεριφορά πληροί τις προϋποθέσεις εκφοβισμού, απαιτούνται τα εξής: α) ο θύτης να μη συμμερίζεται τα συναισθήματα φόβου και θλίψης που βιώνει το θύμα, και β) οι εκφοβιστικές ενέργειες να επαναλαμβάνονται συχνά εις βάρος του ίδιου κάθε φορά ατόμου.    
 
3. Η αυτοσυμπόνια μπορεί να συμβάλει με σημαντικό βαθμό στην κατανόηση της ευημερίας των ηλικιωμένων, επειδή οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν στις αλλαγές της υγείας, της ψυχικής ικανότητας και των συνθηκών ζωής που σχετίζονται με την ηλικία μπορεί να αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο συμπονετικά αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους όταν προκύπτουν προβλήματα. Η υιοθέτηση μιας λογικής που περιλαμβάνει την αυτοσυμπόνια συνήθως επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ηλικιωμένοι νιώθουν για τη γήρανση και τον εαυτό τους, καθώς και τις αντιδράσεις τους στις αναπόφευκτες προκλήσεις, αποτυχίες και απώλειες. Επιπλέον, σε αντίθεση με πολλούς προγνωστικούς παράγοντες της ευημερίας, η αυτοσυμπόνια μπορεί να διδαχθεί σε ανθρώπους που ασκούν ιδιαίτερη κριτική στον εαυτό τους.
Κύρκου Άννα
 
Βασικός ισχυρισμός: Η έννοια της αυτοσυμπόνιας -της με επιείκεια αντιμετώπισης του εαυτού-, ως κριτήριο, επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του βαθμού ευημερίας των ηλικιωμένων.
Αιτιολόγηση ισχυρισμού: Η γράφουσα αιτιολογεί τον βασικό της ισχυρισμό αξιοποιώντας ως τεκμήριο τις διαπιστωμένες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι απέναντι στις αλλαγές που επέρχονται, καθώς μεγαλώνουν ηλικιακά και επηρεάζεται η ηλικία τους. Οι ηλικιωμένοι που έχουν «αυτοσυμπόνια» αντιμετωπίζουν ηπιότερα τη γήρανση και τις αδυναμίες ή τις αποτυχίες που τη συνοδεύουν. Ως εκ τούτου, η αυτοσυμπόνια -η οποία μπορεί να διδαχθεί ακόμη και σε αυτούς που στέκουν ιδιαιτέρως κριτικά απέναντι στον εαυτό τους- συνιστά έναν θετικό παράγοντα για την ευημερία των ηλικιωμένων.   
 
4. Στα πλαίσια, όμως, της αλματώδους τεχνολογικής προόδου οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ταχέως μεταβαλλόμενες και ουσιαστικές σε τέτοιο βαθμό που ο νομοθέτης της πνευματικής ιδιοκτησίας στην πράξη αδυνατεί να τις παρακολουθήσει. Καινούργιες μορφές ψηφιακών έργων και νέοι τρόποι εκμετάλλευσης και διάδοσης αυτών στο κοινό ανακύπτουν συνεχώς. Το internet και το ψηφιακό περιβάλλον γενικότερα διακρίνονται από συνεχή ρευστότητα, έλλειψη ορίων εδαφικότητας και αναρχία ·η νομοθετική επέμβαση σε αυτά και η άσκηση νομικού ελέγχου προς διαφύλαξη των δικαιωμάτων του δημιουργού είναι πρακτικά εξαιρετικά δυσχερής. Τα πνευματικά δημιουργήματα στο ψηφιακό πεδίο χάνουν την υλική τους υπόσταση, αντιγράφονται και διανέμονται ευχερέστατα, χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί στην πράξη η κυκλοφορία τους και να αποτραπεί αποτελεσματικά η προσβολή των πνευματικών δικαιωμάτων που αυτά ενσωματώνουν.
Χαράλαμπος Γ. Γεωργακόπουλος
 
Βασικός ισχυρισμός: Ο βασικός ισχυρισμός του γράφοντος συνίσταται στην αδυναμία του νομοθέτη να διαμορφώσει εγκαίρως ένα κατάλληλο και πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για την προφύλαξη της πνευματικής ιδιοκτησίας, λόγω των διαρκών τεχνολογικών εξελίξεων.
Αιτιολόγηση ισχυρισμού: Ο ισχυρισμό του γράφοντος αιτιολογείται με την αξιοποίηση σχήματος αιτίου-αποτελέσματος. Η δημιουργία ψηφιακών έργων -ή η ψηφιοποίηση προγενέστερων- και η ταχύτατη διάδοσή τους μέσω της αντιγραφής τους και της εύκολης διαδικτυακής διανομής τους, έχει ως αποτέλεσμα το να μην μπορεί να ελεγχθεί -ή να αποτραπεί- η κυκλοφορία τους και κατ’ επέκταση να διαπιστωθεί η παραβίαση των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Η ίδια η φύση, άλλωστε, του διαδικτύου που διακρίνεται για τη ρευστότητα και την αναρχία του, καθιστά πρακτικά ανέφικτο τον αποτελεσματικό έλεγχο για τη διαφύλαξη των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού.
 
5. Εκτός από τις ανταμοιβές, τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει ένας οργανισμός, το περιβάλλον εργασίας που μπορεί να παρέχει είναι ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι για την επιλογή εργοδότη. Παρέχοντας ένα φιλικό περιβάλλον, με σωστή επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων αλλά και με τον ίδιο τον οργανισμό, αυτόματα η ελκυστικότητα αυξάνεται αφού οι επιθυμίες και αξίες του εργαζόμενου ευθυγραμμίζονται με αυτές του οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό, το εργασιακό περιβάλλον ενθαρρύνει τις πιο αυθεντικές συμπεριφορές οι οποίες δεν εστιάζουν μόνο στα υλικά αγαθά, αλλά αναζητούν τρόπους με τους οποίους μπορούν να εκφραστούν κατά την εργασία τους και να επικοινωνήσουν ελεύθερα χωρίς δισταγμούς. Ένας ελκυστικός εργοδότης χαρακτηρίζεται από τις αποδοχές που προσφέρει αλλά και από την συμπεριφορά που αναπτύσσει απέναντι στους υπαλλήλους. Εύκολη επικοινωνία, κατανόηση και σεβασμός είναι κάποια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς που ψάχνει κάποιος έτσι ώστε να εργαστεί σε έναν οργανισμό. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο ίδιος ο εργαζόμενος θα θέλει να αποδώσει κατάλληλα, χωρίς πίεση από τους ανωτέρους του για την ολοκλήρωση της εργασίας του.
Σπανού Ειρήνη
 
Βασικός ισχυρισμός: Ο βασικός ισχυρισμός της γράφουσας είναι πως το περιβάλλον εργασίας που παρέχει μια εταιρεία συνιστά σημαντική παράμετρο για να θεωρηθεί ελκυστική από έναν υποψήφιο εργαζόμενο.
Αιτιολόγηση ισχυρισμού: Η γράφουσα αιτιολογεί τον ισχυρισμό της αξιοποιώντας το σχήμα αιτίου-αποτελέσματος. Αν το περιβάλλον εργασίας είναι φιλικό και υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ελκυστικότητας μιας εταιρείας για νέους υποψήφιους υπαλλήλους. Η σωστή επικοινωνία, άλλωστε, τόσο μεταξύ των υπαλλήλων όσο και με την εργοδοσία, επιτρέπει στους εργαζόμενους να συμπεριφέρονται πιο «αυθεντικά», πιο κοντά δηλαδή στον πραγματικό τους εαυτό, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πιο άνετα να εκφράζονται την ώρα της εργασίας τους, χωρίς να διστάζουν ή να καταπιέζονται. Παραλλήλως, αν ο εργοδότης έχει καλή επικοινωνία με τους υπαλλήλους του, δείχνει κατανόηση και σεβασμό απέναντί τους, τότε ως πρόσθετο θετικό αποτέλεσμα προκύπτει η αυτόβουλη επιθυμία των υπαλλήλων να αποδώσουν καλύτερα στην εργασία τους.  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...