Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 2η: Από ποια στοιχεία δημιουργούν οι θεοί τα θνητά όντα; | Σημειώσεις του Κωνσταντίνου Μάντη

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 2η: Από ποια στοιχεία δημιουργούν οι θεοί τα θνητά όντα;

Κωνσταντίνος Μάντης | Best Blogger Tips
Μύκονος

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 2η

Από ποια στοιχεία δημιουργούν οι θεοί τα θνητά όντα; Ποιες κοσμολογικές αντιλήψεις φαίνεται να ακολουθεί ο Πρωταγόρας;

["ἐκ γῆς καί πυρός": οι κοσμογονίες διαφοροποιούνται ως προς τα στοιχεία από τα οποία δημιουργήθηκε ο κόσμος. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται λόγος για δημιουργία από χώμα. Ο Παρμενίδης υποστήριξε ότι ο κόσμος προήρθε από την ανάμειξη γης και φωτιάς, ενώ ο Εμπεδοκλής μίλησε για τέσσερα στοιχεία: "πῦρ"-"γῆ"-"αἰθήρ"-"ὕδωρ". Ο Πρωταγόρας υιοθετεί την αρχική θεωρία του Παρμενίδη εμπλουτισμένη με τις απόψεις του Εμπεδοκλή.]

«...τυποῦσιν αὐτὰ θεοὶ γῆς ἔνδον ἐκ γῆς καὶ πυρὸς μείξαντες καὶ τῶν ὅσα πυρὶ καὶ γῇ κεράννυται
Ο Πρωταγόρας λέει πως οι θεοί έπλασαν τα θνητά όντα με χώμα και φωτιά, και με ό,τι μπορεί να ανακατευτεί με το χώμα και τη φωτιά. Η αναφορά αυτή του σοφιστή υποδηλώνει μια υιοθέτηση τόσο των απόψεων του Παρμενίδη που θεωρούσε πως ο κόσμος δημιουργήθηκε με την ανάμειξη δύο βασικών στοιχείων: γης και φωτιάς, όσο και των απόψεων του Εμπεδοκλή που προσέθετε δύο ακόμη βασικά στοιχεία: το νερό και τον αέρα (αἰθήρ = το ανώτατο και καθαρότερο στρώμα αέρος).
Η διατύπωση που επιλέγει ο σοφιστής, παρά το γεγονός ότι προκρίνει τα δύο βασικά στοιχεία και άρα τη θεωρία του Παρμενίδη, με την αναφορά και στην προσθήκη όποιων άλλων στοιχείων μπορούν να ανακατευθούν με το χώμα και τη φωτιά, επιτρέπει και την έμμεση παραδοχή της θεωρίας του Εμπεδοκλή.
Επί της ουσίας, δηλαδή, ο Πρωταγόρας μη θέλοντας να επιλέξει κάποια από τις υπάρχουσες θεωρίες για τη δημιουργία του κόσμου, επιλέγει μια πιο γενικόλογη διατύπωση, ώστε να μπορούν να αναγνωρισθούν στα λόγια του και οι δύο θεωρίες. Άλλωστε, ο σοφιστής δεν θέλει να εστιάσει την προσοχή των ακροατών του σ’ αυτό το σημείο του μύθου του, καθώς το πώς δημιουργήθηκαν οι άνθρωποι δεν αποτελεί το βασικό θέμα του συλλογισμού του.
Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί πως η αναφορά στο χώμα, ως βασικό στοιχείο για τη δημιουργία των θνητών όντων, στηρίζει την έννοια του αυτοχθονισμού που αποτελούσε σημαντική πηγή περηφάνιας για το αθηναϊκό ακροατήριο του Πρωταγόρα.

Δείτε επίσης:

Ερωτήσεις ΚΕΕ Πρωταγόρας Ενότητα 1η: Ο μύθος στη διδασκαλία των σοφιστών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...